MILIEU/TOL

BelgiëBLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOL

Wallonië dan toch niet één grote Lage Emissiezone vanaf 2025

Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Wallonië beroeren Lage Emissiezones de gemoederen. Hoewel het de bedoeling van de Waalse overheid was om initieel tegen 2023 en na een eerder uitstel dan toch tegen 2025 van het hele gewest één grote LEZ te maken, wil Waals Minister van Leefmilieu Céline Tellier dat nu beperken tot de steden, zoals het geval is in Brussel, Gent en Antwerpen.

Regionaal Minister van Leefmilieu Céline Tellier wil zeer binnenkort haar plan aan de Waalse gewestregering voorstellen om er het voorgenomen geleidelijke verbod op het rijden met de oudste voertuigen te vervangen door gerichte maatregelen in de grote steden. Het toekomstige volledige verbod op het hele grondgebied, dat door haar voorganger Carlo Di Antonio (Les Engagés) werd opgesteld, is vanuit milieuoogpunt niet gerechtvaardigd, vindt ze.

2 studies

Ze baseert zich daarvoor op twee studies die tussen 2019 en 2023 werden uitgevoerd door ISSeP, het Institut scientifique de service public. Een eerste studie uit 2019 in Namen en Eupen had al aangetoond dat de invoering van een Lage Emissiezone relevant was voor de eerste, maar niet voor de tweede stad, vanwege de omvang van de agglomeratie. Die analyse werd ook bevestigd door de resultaten van de Intelligent Traffic Dynamics Study (EDIT), die datzelfde ISSeP eind 2023 afrondde. Volgens deze studie zijn de overschrijdingen van de Europese grenswaarden zeer lokaal en terug te brengen tot op het niveau van bepaalde straten. De invoering van een lage emissiezone lijkt dan ook meer aangewezen voor grote steden als Luik, Charleroi, Namen en Bergen dan voor het hele grondgebied. 

Onevenredige maatregel

In het licht van de resultaten van deze studies lijkt een geleidelijk rijverbod voor specifieke voertuigen in heel Wallonië een onevenredige maatregel die moeilijk toe te passen is op een uitgestrekt en divers gebied als Wallonië, en bovenal niet effectief om de luchtkwaliteit daadwerkelijk te verbeteren,” zei Tellier. Het laatste rapport van de Cellule Interrégionale de l’Environnement (CELINE) laat bovendien al een langetermijnverbetering van de luchtkwaliteit in Wallonië zien, stelde ze nog. 

Het geleidelijke rijverbod in heel Wallonië, zonder rekening te houden met het onderscheid tussen stedelijke en landelijke gebieden, lijkt me de verkeerde oplossing om een essentieel probleem aan te pakken: de luchtkwaliteit. Dit probleem bestaat nog steeds en het is van cruciaal belang dat we het aanpakken door onze actiemiddelen te concentreren op de grote stedelijke centra, waar de luchtkwaliteit verder moet worden verbeterd“, vervolgde de minister tegen de leden van de Waalse parlementaire commissie die over het onderwerp gaat. 

Daarom zal ze de Waalse regering binnenkort een voorontwerp voor een aanpassing van het betreffende decreet en een systeem van financiële steun aan de grote Waalse steden via trekkingsrechten voorstellen. “De details van de regeling zullen binnenkort worden bekendgemaakt. Mijn enige doelstelling is ervoor te zorgen dat we allemaal in een gezonde omgeving kunnen leven door doeltreffende, relevante en sociaal rechtvaardige maatregelen te nemen“, zei Tellier verder. 

Van uitstel komt afstel

De in 2019 goedgekeurde veralgemeende lage-emissiezone, die aanvankelijk was aangekondigd voor 2023 maar bij gebrek aan uitvoeringsbesluiten werd uitgesteld, zou uiteindelijk op 1 januari 2025 van kracht moeten worden in het zuiden van het land. In eerste instantie voorzag de zone in een rijverbod voor voertuigen zonder Euronorm en met de Euronormen 1, 2 en 3. Het verbod zou dan geleidelijk worden aangevuld met voertuigen met een recentere Euronorm. 

Ongetwijfeld zullen heel wat inwoners van het Waals gewest blij zijn met de nieuwe plannen, al blijft het aanpassen van een algemene Lage Emissiezone naar een Lage Emissiezone in enkele specifieke steden zoal in Gent, Antwerpen en Brussel ook dan een hoe dan ook sociaal moeilijk verdedigbare maatregel die nog voor de nodige controverse belooft te zorgen. 

BRON: autonieuws.be – Stijn Blanckaert

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNederlandNUTTIGE INFO

Betaling vereist: Tol op komst voor Nederlandse snelweg

Nederland Introduceert Nieuw Tolwegsysteem: Een Nieuw Tijdperk voor Automobilisten

Het Nederlandse verkeerslandschap staat op het punt een significante verandering te ondergaan met de introductie van het nieuwe tolwegproject, de A24. Voor Nederlandse automobilisten betekent dit een verschuiving in de manier waarop ze hun reizen plannen en financiële verantwoordelijkheden beheren. Deze ontwikkeling markeert een keerpunt waarbij tolwegen niet langer exclusief zijn voor buitenlandse reizen maar ook een realiteit worden binnen de Nederlandse grenzen.

De A24: Een Nieuwe Tolweginfrastructuur

De Blankenburgverbinding of A24, ontworpen om Rozenburg en Vlaardingen met elkaar te verbinden, is niet alleen bedoeld om de mobiliteit te verbeteren maar ook om een nieuw inkomstenmodel te creëren voor de overheid. Dit project, hoewel het de doorstroming van het verkeer kan bevorderen, zal ook automobilisten confronteren met extra kosten bovenop de reeds bestaande financiële lasten van autorijden in Nederland.

Kosten en betalingssysteem

Het tariefsysteem van de A24 varieert afhankelijk van het type voertuig. Voor voertuigen onder de 3500 kg bedragen de kosten €1,45, maar voor vrachtwagens en voertuigen boven 3500 kg zal dit €8,70 worden. Voor aanhangers en caravans betaalt u niet extra, de tolbedragen zullen elk jaar veranderen. Belangrijk is dat er geen traditionele tolhuisjes zijn; de betaling verloopt volledig digitaal. Bestuurders hebben drie dagen de tijd om hun tol online te voldoen. Vergeten betalingen resulteren in boetes van respectievelijk €8 en €35, afhankelijk van de duur van het uitstel.


Digitaal betalen : Een Nieuwe Benadering van Tolheffing

In tegenstelling tot de gebruikelijke tolwegen, waar bestuurders moeten stoppen bij fysieke tolpoortjes om tol te betalen, is de A24 snelweg uitgerust met een geavanceerd digitaal betalingssysteem. Wanneer een voertuig de snelweg oprijdt, worden camera’s gebruikt om het kenteken te scannen en het voertuig te identificeren. Vervolgens registreert het systeem automatisch de passage en berekent het de verschuldigde tol op basis van het voertuigtype.

Impact en overwegingen voor Automobilisten

Met de komst van de A24 betreden Nederlandse automobilisten een nieuw tijdperk van verkeersbeheer, waarbij zowel de voordelen als de extra kosten zorgvuldig moeten worden overwogen. Terwijl de tolweg de doorstroming van het verkeer kan bevorderen, zullen automobilisten geconfronteerd worden met nieuwe financiële verplichtingen en een grotere behoefte aan aandacht voor betalingsdeadlines. Bovendien kan dit nieuwe systeem een extra inspanning vereisen om minder technisch onderlegde familieleden en medeweggebruikers op de hoogte te brengen van de digitale betalingsprocessen.

In conclusie markeert de introductie van de A24 een belangrijk keerpunt in het Nederlandse verkeer, waarbij de traditionele manier van reizen en betalen wordt vervangen door een meer gedigitaliseerd en kostengeoriënteerd systeem. Het is essentieel voor automobilisten om zich bewust te zijn van deze veranderingen en zich voor te bereiden op de implicaties die dit nieuwe tolwegsysteem met zich meebrengt.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLSpanje

De duurste en langste tolweg van Spanje wordt op deze datum tolvrij

Spanje heeft een uitgebreid wegennetwerk met een aantal tolwegen. Onlangs is aangekondigd dat de langste en duurste tolweg van Spanje AP-6 tussen de Madrid regio en Castilië en León, inclusief de Guadarramatunnels, voor 19 november 2029 volledig tolvrij zal worden. Dat is goed nieuws voor de duizenden gebruikers van deze drukke snelweg.

In april 2020 besloot de regering dat Spaanse tolwegen maximaal 30 jaar tol mogen heffen. De AP-6 is een van de langste en duurste tolwegen van Spanje en wordt dagelijks door duizenden voertuigen gebruikt. De afschaffing van de tol is dan ook groot nieuws.

De AP-6 snelweg in Spanje begint in Guadarrama, nabij Madrid, en strekt zich uit tot Ávila in de provincie León. Deze snelweg heeft een totale lengte van ongeveer 78 kilometer, inclusief de drie Guadarramatunnels. De route van de AP-6 biedt een belangrijke verbinding tussen de regio Madrid en het noordwesten van Spanje, waardoor het een cruciale verkeersader is voor zowel lokale bewoners als internationale reizigers die door het land reizen.

Vanaf 19 november 2029 zal het verkeer gratis kunnen rijden op de volgende wegen:

 • AP-6 tussen Collado Villalba en Adanero
 • AP-61 tussen San Rafael en Segovia
 • AP-51 tussen Ávila en Villacastín

Spanje telt verschillende tolwegen met concessietermijnen variërend van 30 tot 50 jaar zoals:

 • AP-9 van Ferrol naar de Portugese grens
 • AP-36 tussen Ocaña en La Roda
 • AP-68 tussen Bilbao en Zaragoza (tot 2026 tol)

De ringwegen in Madrid worden in 2032 tolvrij. De tol op de AP-15 tussen Iruzun en Tudela vervalt in 2029. In Catalonië blijft men voorlopig tol heffen op de C-32 en C-16. De inkomsten uit tolgelden worden gebruikt voor het onderhoud en de exploitatie van de wegen. Ook vormen ze een compensatie voor de hoge aanlegkosten van deze snelwegen. Wanneer de concessietermijn afloopt, vervalt doorgaans ook de tolheffing.

De volgende tolwegen in Spanje worden op de genoemde data tolvrij:

 • 2026: AP-68 tussen Bilbao en Zaragoza
 • 2029: AP-6, AP-51 en AP-61 naar de Meseta Norte
 • 2032: Radiaalwegen in Madrid
 • 2033: R-2, R-3, R-4, R-5, M-12, delen van AP-7 en AP-36
 • 2044-2055: Diverse wegen in Andalusië en naar León
 • Na 2055: Onder andere de AP-53 bij Santiago de Compostela (in 2074)

BRON: spanjevandaag.com  Beeld: @ googlemaps

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNederland

’Dieselcampers moeten uit de verdomhoek’

Het aantal campers in Nederland blijft groeien, er zijn er al 187.466. Vrijwel al die campers hebben dieselmotoren, waardoor vooral stedelijke plekken vanwege milieuzones niet meer te bereizen zijn. „Dat wordt een steeds groter probleem”, verzucht Bert Hendriks van De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). „Diesels zitten in de verdomhoek. Gezien de energietransitie zouden fabrikanten haast moeten maken met alternatieven.”

Als camperaar moet je goed uitzoeken welke route je pakt om er zeker van te zijn dat je daar mag rijden. Officiële lijsten van plekken waar je niet meer kunt komen vanwege milieuzones zijn er niet, al probeert de NKC deze per land wel zo goed mogelijk bij te houden. „Nieuwe dieselbusjes zijn qua uitstoot zo schoon dat ze overal zouden moeten kunnen komen. Diesels zitten in de verdomhoek.”

Jongeren willen wel duurzaam
De NKC deed onderzoek onder 4.000 camperaars en daaruit blijkt dat jongeren tot 35 jaar vooral bezig zijn met het duurzaamheidsaspect (90%) als ze willen reizen. Dat klinkt tegenstrijdig, duurzaamheid en dieselmotoren, maar dat is het volgens Hendriks niet. „Zo’n 90% van de campers heeft weliswaar een dieselmotor, maar bij bijna 60% gaat het om relatief schone tot zeer schone diesels in de emissieklasse Euro 4 t/m Euro 6.”

Meer dan 11.500 campers zijn in het bezit van de leeftijdsgroep tot 35 jaar. Hendriks geeft deze dieselrijders, die vooral voor duurzaam willen gaan, de tip om te rijden op plantaardige olie. De motor hoeft hiervoor niet aangepast te worden. En de actieradius blijft hetzelfde.

Tank plantaardig
Tanken met Hydrotreated Vegetable Oils (HVO) draagt bij aan schoner rijden. HVO100 wordt gemaakt via de hydrogenolyse van (afgewerkte) plantaardige oliën en dierlijke vetten. Dat maakt het niet alleen tot een hernieuwbare brandstof. Door dit proces verdwijnt ook de zuurstof uit de brandstof waardoor die veel meer ongevoelig wordt voor bacterie- en algengroei in de tank en vlokvorming in leidingen en verstuivers. „Door HVO te tanken wordt de CO2 uitstoot met maar liefst 90% verlaagd”, aldus Hendriks. “Voor de portemonnee is HVO100 minder vriendelijk”

Helaas kun je niet aantonen, als je door zo’n milieuzone rijdt, dat je schoon hebt getankt. Ontwijken dan maar, om boetes te voorkomen. Ook voor je portemonnee is het nog niet voordelig. Een liter gewone diesel heeft vandaag een adviesprijs van €1,90, een liter HVO100 komt op circa €2,47.

Tank plantaardig
Tanken met Hydrotreated Vegetable Oils (HVO) draagt bij aan schoner rijden. HVO100 wordt gemaakt via de hydrogenolyse van (afgewerkte) plantaardige oliën en dierlijke vetten. Dat maakt het niet alleen tot een hernieuwbare brandstof. Door dit proces verdwijnt ook de zuurstof uit de brandstof waardoor die veel meer ongevoelig wordt voor bacterie- en algengroei in de tank en vlokvorming in leidingen en verstuivers. „Door HVO te tanken wordt de CO2 uitstoot met maar liefst 90% verlaagd”, aldus Hendriks. “Voor de portemonnee is HVO100 minder vriendelijk”

Helaas kun je niet aantonen, als je door zo’n milieuzone rijdt, dat je schoon hebt getankt. Ontwijken dan maar, om boetes te voorkomen. Ook voor je portemonnee is het nog niet voordelig. Een liter gewone diesel heeft vandaag een adviesprijs van €1,90, een liter HVO100 komt op circa €2,47.
HVO100 tanken kan op veel plekken, het is inmiddels bij meer dan 250 tankstations verkrijgbaar, maar nog lang niet overal. Hendriks: „De reden is de beperkte beschikbaarheid van voldoende biomateriaal. Daarnaast is het natuurlijk ook een kwestie van vraag en aanbod: omdat de vraag nog niet zo hoog is loont het voor tankstations niet altijd om HVO100 beschikbaar te hebben.”

Geen echte alternatieven
Ondertussen rijden er in heel Europa zo’n 2,5 miljoen campers. Ze worden gebouwd op onderstellen die worden geproduceerd voor bedrijfswagens. Mondjesmaat komen er nu in het lichtste segment wel duurzame, elektrisch aangedreven modellen op de markt. Maar voor de grotere – en dus zwaardere – accu’s zijn de campermerken afhankelijk wat de autoproducenten leveren op het gebied van elektrische basisvoertuigen.Die zijn er al wel in het lichte segment, maar volgens Hendriks voor campers in het midden- en zware segment nog niet beschikbaar. „Fabrikanten zijn nog onvoldoende bezig met de duurzame alternatieven voor de camperaar in Europa, er zit te weinig schot in.” “Accu geeft niet genoeg reikwijdte”

De dieselmotor vervangen door een accu geeft voor de ’midden- en de zware jongens’, zoals Hendriks het noemt, een aantal problemen. „Die accu’s zouden heel zwaar moeten zijn. Je wilt met de camper genoeg reikwijdte hebben, per dag wil je misschien wel 500 kilometer maken. Als je echt de binnenlanden intrekt, zijn er niet altijd oplaadmogelijkheden. Ga je de bergen in, dan heb je echt goeie trekkracht nodig. Maar die accu kan niet te zwaar zijn, want met je gewone rijbewijs mag je maar op 3500 kilo gewicht uitkomen.”

Dieselcamper straks niets meer waard
Dieselmotoren hebben een lange levensduur. Maar toch kan het zijn dat jouw dieselcamper straks niets meer waard is. Door regelgeving is het vanaf 2035 onmogelijk om nog een nieuwe camper te kopen met een dieselmotor. In 2050 mag je er waarschijnlijk niet eens meer in rijden. „Dat is echt een probleem”, erkent Hendriks. „Kijk daarom als je een camper wilt kopen, hoe lang je er over doet om de investering terug te verdienen.”Adriaan Hogervorst van deelplatform voor campers Goboony tipt om je eigen camper te verhuren, om de investering die je gemaakt hebt er sneller uit te halen. Hij merkt een toenemende vraag naar elektrische campers. „Al hebben we er nog maar zo’n 25 in de verhuur. Het duurt gewoon even voor het gemeengoed wordt.”

Wat stoot je uit als je op pad gaat met de dieselcamper?

In de meeste gevallen zal een vakantie met de camper zeker leiden tot een lagere CO2 uitstoot dan een vliegvakantie, des te meer als je vliegt naar een luxe accommodatie die is gebouwd voor toerisme, zo berekende de Breda University of Applied Sciences. Om een beeld te geven van de uitstoot:

Tijdens de reis met de dieselcamper van Utrecht naar de Vogezen (Frankrijk): een gemiddelde uitstoot van
428 kilo CO2
Tijdens de reis met de EV-camper van Utrecht naar de Vogezen (Frankrijk): een gemiddelde uitstoot van
172 kilo CO2
Ter vergelijking: een vliegreis voor een familie van 4 personen naar Ibiza geeft een gemiddelde uitstoot van
848 kilo CO2

BRON: Telegraaf.nl  Beeld: 123RF

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Opwindende onthulling: Tolheffing stijgt opnieuw

Op 1 februari stijgen tolkosten voor Franse snelwegen: Tarieven omhoog voor populaire routes.

Reizen met de auto naar Frankrijk wordt op 1 februari kostbaarder, aangezien de tarieven op de tolsnelwegen een gemiddelde stijging van 2,7 procent ondergaan. Voor het meest prijzige traject wordt zelfs een verhoging van 5,83 procent doorgevoerd.

Dit fenomeen wordt aangewakkerd door het feit dat ongeveer driekwart van alle autosnelwegen bij onze noorderburen in concessie wordt gegeven aan particuliere bedrijven. Jaarlijks passen deze concessiehouders op 1 februari hun tarieven aan.

Vinci Autoroutes, als de grootste concessiehouder met 4.443 kilometer snelwegen in het westen en zuiden van Frankrijk, zal een tariefverhoging van 2,7 procent doorvoeren. Sanef en SAPN, beide actief in het noorden van het land, verhogen hun tarieven respectievelijk met 2,79 en 3,08 procent. Voor APPR en Area, die hun diensten aanbieden in het centrum en het oosten, betekent dit een stijging van 3,02 en 3,04 procent in de tolkosten.

De meest opmerkelijke stijging doet zich voor bij het Viaduct van Millau: de tolbrug wordt in de zomer 5,56 procent duurder en gedurende de rest van het jaar zelfs 5,83 procent. Een opvallend patroon is te ontdekken, aangezien de kortste trajecten de grootste prijsstijgingen laten zien. Zo zal de Mont-Blanc tunnel 3,32 procent duurder worden, de Duplex 86 in Île-de-France 4,77 procent, de A79 in de Allier 4,99 procent, en het traject Rouen-Le Havre (A150) zelfs met 5,41 procent stijgen. Een uitzondering op deze regel vormt de ‘Pont de Normandie‘, waar de tol slechts met 1,72 procent omhoog gaat.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFOSpanje

Vanaf 2024 milieustickers verplicht in Spaanse steden, maar waar koop je deze?

Vanaf 1 januari 2024 (met een jaar vertraging) gelden nieuwe milieuregels met de verplichte lage-emissiezones in 148 steden in Spanje van meer dan 50.000 inwoners. Deze milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen, zowel die met een Spaanse als buitenlandse kentekenplaat. Maar voor welke steden geldt dit en hoe kom je aan een milieusticker als je wel of geen Spaans kenteken hebt?

milieusticker

De invoering van lage-emissiezones is verplicht vanaf 1 januari 2024 waardoor er dus misschien al steden zijn die dit in 2022 hebben ingevoerd, zoals Madrid en Barcelona, terwijl andere steden nog even wachten tot de begindatum in 2024. Milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) zijn alleen toegankelijk voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. De nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

BELANGRIJK: De Spaanse milieusticker is niet te koop voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Ga je dus op vakantie naar Spanje of rij je in dat land rond met een voertuig met een buitenlands kenteken, dan kun je gebruikmaken van de Deense, Duitse, Oostenrijkse of Franse milieusticker die wél geldig zijn in Spanje. Als je door Frankrijk naar Spanje rijdt, is de Franse vignette Crit’Air de beste optie want die is geldig in Frankrijk en Spanje. De milieustickers gelden voor steden en niet voor het hele land. KLIK HIER om te zien voor welke steden dit geldt in Spanje. 
Voor in Spanje geregistreerde voertuigen zijn er vier Spaanse milieustickers:
geen uitstoot zoals 100% elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s (40 km of meer).
plug-in hybride (minder dan 40 km) en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker (C).
benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
benzineauto’s geregistreerd in 2000-2005; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.
Voor overige voertuigen is er geen sticker.

Voor Madrid en Barcelona gelden andere regels. De twee grootste Spaanse steden hebben de lage emissiezones al eerder ingevoerd. In Barcelona en Madrid gelden de eerder vermelde buitenlandse milieustickers niet. Voor Barcelona moet je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Voor de milieuzones van Madrid is ook een speciale vergunning nodig.

Waar is de Spaanse milieusticker te koop?

De Spaanse milieusticker is dus alleen te koop voor voertuigen met een Spaans kenteken. Deze zijn te koop voor 5 euro bij postkantoren (KLIK HIER voor de website); het netwerk van werkplaatsen van de Spaanse confederatie van werkplaatsen (CETRAA) en andere netwerken van geautoriseerde werkplaatsen; Gestores; het Instituut voor autostudies (IDEAUTO).

BRON: spanjevandaag.com  Beeld: @Correos / web

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

APPSBLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

Campers en Milieuzones

Navigeren door Emissieregels en toegangsbeperkingen tijdens Reizen

Het reizen met campers, vooral in stedelijke gebieden met milieuzones, wordt steeds complexer vanwege verschillende regelgevingen omtrent emissies en voertuigclassificaties. Deze zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren door de toegang van voertuigen met hoge emissies te beperken.

Campers, vooral die met oudere en krachtigere diesel motoren, vallen vaak in een zwaarder gewichtsklasse en hebben soms geen moderne emissietechnologieën zoals katalysatoren of fijnstofopvangsystemen. Hierdoor kunnen ze geweerd worden uit bepaalde milieuzones of steden waar strenge emissienormen gelden.

Het probleem wordt verder bemoeilijkt doordat sommige steden een eenvoudige leeftijdsgrens hanteren voor voertuigen, waarbij oudere dieselvoertuigen automatisch worden geweerd vanwege de veronderstelling dat ze niet voldoen aan moderne milieunormen.

Bij het zoeken naar een camper, hetzij voor huur of aanschaf, is het van essentieel belang om rekening te houden met de motor, het bouwjaar en de mogelijke beperkingen die kunnen gelden, zowel tijdens het reizen als bij tussenstops. Het is belangrijk om te begrijpen welke Euro-emissienormen de camper heeft en welke milieustickers of vignetten nodig zijn voor toegang tot bepaalde steden of gebieden in landen zoals Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, en anderen.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals de Green Zones app die reizigers kunnen ondersteunen door informatie te verstrekken over milieuzones, vereiste stickers, toegangsregels en zelfs tijdelijke beperkingen, zoals die afhankelijk zijn van het weer. Deze apps kunnen van onschatbare waarde zijn om te navigeren door de complexiteit van de verschillende regelgevingen en zones tijdens een reis met een camper.

Opmerking: Deze app is voornamelijk gericht op particuliere en toeristische klanten of bestuurders van auto’s, motorfietsen en campers.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLOostenrijk

Oostenrijk wijzigt regels snelwegvignet voor campers

Er zijn belangrijke wijzigingen in de tolheffing voor campers in Oostenrijk aangekondigd, die vanaf december 2023 van kracht zijn. Dit iets waar camperbezitters toch even op moeten letten, omdat men in Oostenrijk straks niet langer naar de MTM (maximum toelaatbare massa) maar naar de technisch toegestane totaalmassa (TTM) kijkt.

Dat kan nogal wat consequenties hebben. Verder is er gelukkig ook nieuws dat het weer iets makkelijker maakt. Er komt namelijk ook een ééndagsvignet. Niet alleen voor campers, maar ook voor personenauto’s.

Wijziging in de TOLHEFFING

Een significante verandering in de Oostenrijkse tolregelgeving betreft de overgang van de maximum toegestane massa (MTM) naar de technisch toegestane totaalmassa (TTM) voor het bepalen van de tolverplichting. Deze nieuwe maatstaf wordt sinds 1 december 2023 gebruikt om te bepalen of een voertuig onder de normale vignetplicht of de GO-Maut valt. Dit laatste is een vermogensafhankelijke tol voor voertuigen boven de 3,5 ton TTM, inclusief zware campers. Vanaf 1 januari 2024 wordt ook nog een extra CO2-toeslag ingevoerd, wat de kosten voor bepaalde voertuigen kan beïnvloeden.

Gevolgen voor CAMPERBEZITTERS

Deze nieuwe regelgeving heeft aanzienlijke gevolgen voor campereigenaren. Er zijn namelijk nogal wat campers met een technisch toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg, die op kenteken maximaal 3.500 kg mogen wegen. AS Finag, de instantie die in Oostenrijk de tolgelden en snelwegvignetten beheert, zal vereisen dat dergelijke campers verplicht worden uitgerust met een GO-Box voor de tolheffing, net zoals dat bij vrachtwagens het geval is.

OVERGANGSREGELING

Gelukkig is er ook een overgangsregeling. Deze is geldig tot 1 februari 2029 van toepassing op campers die voor 1 december 2023 zijn geregistreerd of teruggewogen. Eigenaren van deze campers kunnen tot de genoemde datum gebruik maken van de reguliere tolvingnetten.

REACTIES

De ÖAMTC, de Oostenrijkse variant van onze ANWB, heeft zijn zorgen geuit over deze nieuwe regels. Zij pleiten voor een uitzondering voor campers tot een technisch toegestane totaalmassa van 4,5 ton van de vrachtwagentoltarieven, vergelijkbaar met de uitzondering die voor bussen is vastgelegd. Veel campers zijn namelijk teruggekeurd naar 3,5 ton om te voldoen aan de eisen voor een B-rijbewijs en waren tot nu toe ‘gewoon’ vignetplichtig. De ÖAMTC stelt voor om de huidige regelgeving nog vijf jaar te behouden en de situatie te evalueren.

NIEUWE Tarieven en DAGVIGNET

Naast de veranderde regels zijn er ook aanpassingen in de tarieven. De prijzen voor de vignetten voor 2024 zijn een beetje aangepast. Een tiendagenvignet kost nu €11,50, het tweemaandenvignet €28,90, terwijl het jaarvignet €96,40 zal blijven kosten.

Een opvallende introductie is het dagvignet, geldig voor één kalenderdag, voor €8,60. Dit is vooral handig voor doorreizigers. De aanschaf van vignetten en de GO-Box kan online of bij verkooppartners van ASFiNAG.

BRON kampeerzaken.nl

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNederlandNUTTIGE INFO

Westerscheldetunnel tolvrij vanaf 2025

De Westerscheldetunnel wordt vanaf 1 januari 2025 definitief tolvrij voor personenauto’s. Het kabinet stelt daarvoor 140 miljoen euro beschikbaar. Dat heeft demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt.

Het afschaffen van de tolheffing is een grote wens van veel Zeeuwen . De Westerscheldetunnel is een belangrijke schakel tussen Zeeland, Vlaanderen en West-Brabant. Nu moeten personenauto’s nog 5 euro betalen per passage. Mensen die vaker gebruikmaken van de tunnel betalen meestal 3 euro per keer dat ze de tolpoortjes passeren.

Op straat zijn de reacties veelal positief kijk hier

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Dit is goed nieuws voor de Zeeuwen die jarenlang veel geld moesten uitgeven om door de tunnel te rijden. Een tolvrije Westerscheldetunnel is een belangrijke impuls voor de leefbaarheid en economie van Zeeland”.

Zowel de gedeputeerde als de minister vinden de tol voor Zeeuwen “onrechtvaardig”. “De rest van het land betaalt ook niet voor hun routes”, aldus Van der Maas.

Dat de Westerscheldetunnel in de toekomst tolvrij zou worden, was al duidelijk. Lange tijd werd ervan uitgegaan dat dat pas in 2033 zou gebeuren. Vorig jaar werd een motie voor het eerder tolvrij maken van de tunnel al unaniem aangenomen in de Tweede Kamer.

Afgelopen weekend onthulde CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in het Debat van het Zuiden dat de beslissing voor een tolvrije Westerscheldetunnel vandaag bekend zou worden gemaakt door de minister, schrijft Omroep Zeeland

BRON : nos.nlBLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNederland

Gratis naar de andere kant van de Westerschelde 2023

Tolvrije dagen in 2023
Jaarlijks zijn er zes tolvrije zaterdagen waarop iedereen de tunnel kan passeren zonder tol te betalen. In 2022 is de tunnel tolvrij op 28 januari, 25 februari, 1 april, 9 september, 28 oktober en 25 november.

Hoe werkt het
Aan beide kanten van het Tolplein zijn drie lanen beschikbaar. Voor automobilisten en motorrijders staan de slagbomen van lanen 2 en 3 de hele dag omhoog en voor vrachtwagens laan 7. Als je met een t-tag passeert, wordt er niets afgeboekt. En niet onbelangrijk voor ieders veiligheid: ook met de slagbomen omhoog, blijft de maximale snelheid op het Tolplein 30 km per uur.

De tarieven voor het passeren van de Westerscheldetunnel gelden per passage en per categorie. Je vindt de tarieven in de tabel hieronder, onderverdeeld in vijf categorieën.

Wie bepaalt de categorie van je voertuig?
De hoogte en de lengte van het complete voertuig zijn bepalend voor de categorie-indeling. Spiegels, (schotel)antennes, aanhangers, lading, zwaailichten, koelsystemen en dergelijke worden meegerekend in de meting. Alleen fietsen op een dakdrager vallen buiten de meting. De hoogtegrens tussen de categorieën ligt bij 3 meter. De lengtegrens bij 6 en 12 meter.
Categorie 5 geld alleen voor motorfietsen die via de kassalaan passeren.

Bron : Westerscheldetunnel

BLOGMILIEU/TOLNUTTIGE INFOOostenrijk

Vignet Oostenrijk 2024: prijzen, handige tips en alle informatie

Ga je naar Oostenrijk op wintersport, dan heb je op de meeste snelwegen een vignet Oostenrijk 2024 nodig. Vroeger moest je deze sticker altijd kopen, nu kun je ook een digitale variant aanschaffen. Maar er zijn ook een aantal snelwegen die een uitzondering zijn. Ben je van plan om met de auto op wintersport te gaan? Lees dan hier alles wat je moet weten over het vignet Oostenrijk 2024!

Waarom een vignet in Oostenrijk 2024?

Iedereen die met een auto (met of zonder aanhanger), motor, camper, caravan of vrachtwagen gebruik wil maken van de Oostenrijkse snelwegen, moet tol betalen. Het gaat hierbij om alle A-wegen en een aantal S-wegen. Voertuigen tot 3500 kilo doen dit met het vignet Oostenrijk 2024 en alle zwaardere met de ‘Go-Box’. De tolplicht in Oostenrijk geldt voor iedereen: voor inwoners én toeristen. Ook al betaal je als toerist wegenbelasting in eigen land, om van de Oostenrijkse snelwegen gebruik te mogen maken, moet je tol te betalen.

Vignetvrijstellingen

Wel zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Sinds 2019 zijn er namelijk vijf vignetvrijstellingen. Zo zijn er dus ook een aantal skigebieden zonder vignet te bereiken. Je spaart hiermee een aantal biertjes op de wintersport, dus een kleine overweging is het zeker waard. Op de volgende trajecten heb je geen vignet Oostenrijk nodig:

 • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
 • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
 • Linzer Autobahn A26De prijzen voor het vignet Oostenrijk 2024 zijn al deels bekendgemaakt. Er is in 2024 een nieuwe optie qua vignet, de dagvignet Oostenrijk. Deze vignet voor 1 dag in Oostenrijk is ook een goede optie voor als je bijvoorbeeld het wintersportland doorkruist.
 • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)

Prijzen Vignet Oostenrijk 2024
De prijzen voor het vignet Oostenrijk 2024 zijn al deels bekendgemaakt. Er is in 2024 een nieuwe optie qua vignet, de dagvignet Oostenrijk. Deze vignet voor 1 dag in Oostenrijk is ook een goede optie voor als je bijvoorbeeld het wintersportland doorkruist.

1 dag10 dagen2 maanden1 jaar
Auto€ 8.60€ 11.90€ 28.90€ 96.40
Motor€ 3.40€ 4.60€ 11.50€ 38.50

Dagvignet Oostenrijk nieuw vanaf 2024
Vanaf 2024 is naast het vignet voor 10 dagen, 2 maanden, of een heel jaar ook het dagvignet Oostenrijk te koop. Als je langer dan 10 dagen op wintersport gaat en de auto niet gebruikt, dan is dit een ideale en goedkopere optie. Je koopt dan gewoon een vignet voor de heenreis én eentje voor de terugreis. Voor een vakantie van minder dan 10 dagen is het qua prijsverschil niet gunstiger om twee keer een dagvignet Oostenrijk te kopen op de reisdagen van en naar het wintersportland.

Vignet Oostenrijk 2024: digitaal of als sticker
Je kunt sinds een aantal jaar ook een digitaal vignet Oostenrijk aanschaffen. De ouderwetse sticker-variant is ook nog steeds verkrijgbaar, maar een digitaal vignet heeft zo zijn voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen sticker meer op je raam te plakken. Voor veel autoliefhebbers is dat een opluchting, aangezien het best een gedoe is om de sticker er weer af te krijgen.

BELANGRIJK: 
Kies je voor de sticker-variant? Zorg ervoor dat je vignet dan altijd voordat je de grens overgaat op je voorraam is geplakt. Zo voorkom je een boete!

Waar koop je het vignet Oostenrijk 2024?
Het vignet 2024 is nog niet te koop. Wel kunt je de nu geldige vignet 2023 aanschaffen op verschillende locaties. Dat geldt voor de zelfklevende-, maar ook voor de digitale variant. Ben je daar voor je vakantie niet aan toe gekomen? Geen zorgen, ook bij een aantal tankstations onderweg verkopen ze vignetten.

Handige tips
Tot slot hebben we nog een aantal handige tips voor je verzameld.

Caravans en aanhangwagens hebben geen eigen vignet nodig.
Plak het vignet Oostenrijk 2024 altijd op de juiste plek op het voorruit van de auto. Achterop de sticker wordt dit duidelijk aangegeven.
Op de zogeheten ‘Sondermautstrecken‘ moet je extra tol betalen. Voorbeelden van dit soort wegen zijn de Brenner- en Tauern Autobahn. Je betaalt de tol vooraf bij een tolpoortje. Dit kan met cash of met pin. Bij een aantal kun je ook een digitaal jaarabonnement afsluiten.
Bewaar niet alleen het aankoopbewijs, maar ook de achterkant van de sticker van het vignet.
Reis je via Duitsland naar Oostenrijk en stop je onderweg voor een overnachting? In een aantal Duitse dorpen en steden heb je een milieusticker nodig.
Rijd nooit zonder sneeuwkettingen en winterbanden naar de sneeuw.

BRON skiinformatie.nl

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOL

Kampeerauto toeristen moeten toeristenbelasting gaan betalen in Andorra

Het bergstaatje Andorra, gelegen tussen Spanje en Frankrijk in de Pyreneeën, richt haar economische pijlen op reizigers in campervans en kampeerauto’s, door hen te verplichten in te schrijven in het toeristen-register, waardoor alle reizigers vanaf 16 jaar die in het land overnachten 1 euro per nacht moeten betalen.

Het natuurtoerisme is in trek, iets wat alle reizigers in kampeerauto’s zullen hebben gemerkt in Spanje. Het natuurtoerisme had in Andorra al een belangrijke groei doorgemaakt in de afgelopen tien jaar, maar sinds de pandemie is deze vorm van toerisme nog populairder geworden. 

Deze toename heeft de verwachtingen van de toeristische bestemmingen in de bergen, waaronder het bergstaatje Andorra, in problemen gebracht. Andorra ontvangt meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar, een hele uitdaging als je bedenkt dat het een oppervlakte heeft van slechts 468 km², een grootte die vergelijkbaar is met die van de stad Madrid of de metropoolregio Barcelona.

Meer toerisme betekent meer investeringen en daarom heeft de regering van Andorra besloten zich te richten op een segment van het toerisme dat tot nu toe niet betaalde, namelijk reizigers in campervans en kampeerauto’s. Tot nu toe werden de aanwezige overnachtingsplaatsen echter beschouwd als parkeerplaatsen en niet als toeristische accommodaties. De regering van Andorra wil hieraan een einde maken door deze overnachtingsplaatsen gelijk te stellen aan andere toeristische accommodaties, zoals campings.

Daarom heeft de regering van Andorra een reglement goedgekeurd dat de ‘Ley de Alojamientos Turísticos’ (toeristen-accommodatie-wet) uitvoert. Dit reglement stelt dat alle reizigers die met hun campervan of kampeerauto overnachten bij een van de camperplaatsen, zich moeten registreren en 1 euro per nacht moeten betalen voor elke reiziger van meer dan 16 jaar.

Het nieuwe reglement stelt echter dat het parkeren bij de camperparkings (áreas de acogida de autocaravanas) beperkt is tot de daguren, tussen 7.00 en 23.00 uur. Dit betekent dat alle camperaars verplicht worden om een camperplaats (áreas de autocaravanas) te gebruiken om te kunnen overnachten. Bovendien is de maximale verblijfsduur op deze plaatsen beperkt tot 48 uur, om zo de doorstroom van reizigers te bevorderen.

Het grootste probleem is echter dat de plaatsen die de afgelopen jaren door de verschillende parochies van Andorra zijn aangewezen als camperplaatsen  volgens het nieuwe reglement als camperparkings worden beschouwd. Dit betekent dat men er niet meer ’s nachts mag overnachten. Volgens informatie van het Andorraanse Toeristenbureau zijn deze wijzigingen nog niet ingevoerd. Bij de meeste camperplaatsen is overnachten nog steeds toegestaan, maar dan voor een maximale periode van 48 uur.

De wet spreekt alleen over toeristische accommodaties. Net als in Spanje is deze wet bedoeld om toeristische accommodaties te reguleren, maar niet het parkeren van voertuigen op de openbare weg. Volgens de regering van Andorra liggen de bevoegdheden voor het parkeren van voertuigen op de openbare weg bij de zeven parochies waarin Andorra is verdeeld. Het is dus aan elke parochie om te beslissen of het parkeren van campers op de openbare weg ’s nachts is toegestaan. En dan zijn we dus weer terug bij het dilemma tussen parkeren (aparcar) en kamperen (acampar).

BRON: spanjevandaag.com Beeld: via canva.comBLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNederland

Kamperen wordt duurder, kabinet verdubbelt motorrijtuigenbelasting voor campers

Eigenaren van campers gaan meer motorrijtuigenbelasting betalen. Nu betalen zij nog een kwart van het normale tarief, dat wordt straks de helft. Dat staat in het Belastingplan dat het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

Ook belastingregelingen voor oldtimers en autobussen die op LPG rijden worden versoberd. Het kabinet zet, op aandringen van onder anderen de Algemene Rekenkamer, het mes in belastingregelingen die niet doelmatig of onduidelijk uitwerken.

Voor kampeerwagens geldt een lager tarief, omdat ze doorgaans alleen voor vakanties en weekendjes weg worden gebruikt. Ze komen daardoor veel minder vaak op de weg dan gewone bestelbusjes. Om diezelfde reden genieten bezitters van klassieke auto’s een belastingvoordeel.

Verlaagde btw-tarief afgeschaft
Ook het verlaagde btw-tarief dat voor specifieke goederen voor de landbouwsector geldt, wordt afgeschaft. De regeling leidde ertoe dat bijvoorbeeld konijnenvoer onder een lager tarief viel, terwijl cavia-eigenaren een hoger btw-tarief over voer betaalden.

BRON wnl.tv

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Op reis naar Frankrijk? Let op voor onzichtbare tolwegen en permanente lage-emissiezones

Frankrijk blijft de populairste reisbestemming van de Belg. Maar wie met de auto richting het zuiden vertrekt, maakt beter eerst wat huiswerk. Bepaalde spelregels op en rond de Franse snelwegen zijn sinds vorige zomer veranderd (én ze kosten je geld).

Volgens mobiliteitsorganisatie VAB kiest 42 procent van de Belgische toeristen voor een bezoek aan onze zuiderburen. Mais, attention! “Heel wat grote Franse steden hebben sinds enkele maanden een permanente lage-emissiezone – ofwel ZFE (bij ons LEZ) – ingevoerd”, weet woordvoerder Mich Vergauwen van VAB. “Deze zones zijn niet meer afhankelijk van de luchtkwaliteit, maar gelden nu ook permanent en op alle uren van de dag, ook tijdens het weekend.”

Lage Emissiezones FRANKRIJK

Voortaan heb je dus ook een ‘Crit’air-vignet’ nodig om in Reims, Montpellier, Grenoble, Toulouse, Marseille, Nice of Rouen rond te rijden. Zo’n vignet kun je eenvoudig online aanvragen. “Ook in Lyon en Straatsburg moesten de regels rond ZFE in principe al nageleefd worden, maar boetes werden er nog niet uitgeschreven. Sinds dit jaar wel.”

ONZICHTBARE TOL
Verder is er deze zomer voor het eerst in Frankrijk een snelweg waar je ‘onzichtbaar’ tol moet betalen, zoals dat al langer op verschillende wegen in Portugal gebeurt. Het bewuste traject bevindt zich in de Auvergne, in Centraal-Frankrijk. “Op de A79 tussen Montmarault en Digoin is een traject van 88 kilometer waar je geen tolpoortjes meer passeert, maar wél moet betalen. Langs en boven deze tolwegen staan borden met ‘Péage Flux Libre’. Betalen kan online of bij een van de zestien automaten langs het traject. Vanaf zeven dagen voor je rit tot 72 uur erna kan je betalen”, duidt Vergauwen.

“De makkelijkste manier om te betalen is door op voorhand een tolbadge aan te schaffen, bijvoorbeeld de Bip&Go-badge. Om in de toekomst vlotter verkeer te garanderen en files aan tolhuisjes te vermijden, zal op termijn een pak extra snelwegen op die manier werken. Reis je deze zomer naar onze zuiderburen, dan is het dus extra opletten geblazen. De boetes zijn niet van de poes. Het niet of niet tijdig betalen van tol op dit traject kan leiden tot een boete van 90 tot 375 euro.”

MEER PÉAGE
De Franse overheid heeft, onder impuls van de inflatie en wegwerkzaamheden, ook de ‘péage’ op haar snelwegen stevig verhoogd. “Wie over de Franse snelwegen rijdt, betaalt daar sinds februari een pak meer voor. De péage werd in één keer 4,75 procent duurder. Vorig jaar werd de tol ook al met 2 procent verhoogd. Een trip naar Montpellier kost je deze zomer zo 3,50 euro meer, voor Bordeaux moet je er 4 euro bijtellen en voor Nice 4,50 euro. Ook voor de belangrijkste tunnels betaal je voortaan meer. Een rit door de Mont-Blanc- en Fréjus-tunnel is nu 3,50 euro duurder.

“De belangrijkste tip om niet te veel péage te betalen is om de juiste route te kiezen. Franse snelwegen worden door verschillende bedrijven uitgebaat. Daarom betaal je op bepaalde trajecten geen of weinig tol en op sommige trajecten een pak meer”, tipt Vergauwen.

BRON: demorgen.be Thomas RosseelBLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

DE TOEKOMST VAN DIESEL IN DE MOTORHOMEWERELD

Mark Pecqueur staat bekend als autoriteit in de automotive sector door zijn grote kennis over mobiliteit, energie en waterstoftechnologie. Tegenwoordig krijgen we regelmatig de vraag over de toekomst van diesel bij motorhomes. Of het klopt dat energiebronnen zoals waterstof en elektrische batterijen deze brandstof gaan vervangen. Is dat realistisch? Expert Mark Pecqueur aan het woord.

Zijn motorhomes op elektrische batterij een mogelijkheid in de nabije toekomst? En is het haalbaar om lange afstanden af te leggen met een “elektrische” motorhome?

Mark: ‘Ondertussen zijn er al een aantal experimenten uitgevoerd met rijden op elektrische batterij. Maar hier komen meteen ook enkele nadelen naar boven. Ten eerste zijn dit soort batterijen peperduur. En ten tweede kan je rijden met een rijbewijs B vergeten. Daarbij komt nog dat de rijbereik van de batterij spijtig genoeg een tegenvaller is. In het beste geval kom je aan 250 km. Je moet er dan bovendien voor zorgen dat je in de buurt bent van een quick charger om binnen het half uur terug te vertrekken. Het is een illusie als mensen denken dat ze de hun batterij kunnen opladen met de stekker op de camping. Ik geloof dus niet direct dat er op elektrisch vlak een alternatief mogelijk is. Er wordt wel gekeken naar hybride (vracht)wagens voor in de stad. Maar met motorhomes rijden we al snel enkele honderden km’s om enkele dagen te genieten van de omgeving en dan terug te vertrekken. In veel gevallen gaat dit om behoorlijke afstanden. De energiedichtheid van diesel is heel groot en dat maakt dat we met een verbruik van 10L en een tank van 60/90L vlot 600 of 900 km kunnen rijden zonder over iets te moeten nadenken. En dat is waar vakantie voor staat, je geen zorgen hoeven te maken.’

Er zijn wel proefprojecten zoals de elektrisch aangedreven Dethleffs motorhome, gebouwd op een Ford Transit. Met een elektrische autonomie van 50 km en de mogelijkheid om die te vergroten met een verbrandingsmotor (+/- 1000cc). De verbrandingsmotor begint te draaien om de batterij van het voertuig op te laden. Wat is jouw visie hierover?

‘Dat zijn oplossingen voor korte afstanden in stedelijk vervoer maar als we met 3.5 ton tegen 90 km/u op de snelweg rijden is dit een heel ander verhaal. Het hybride verhaal in de motorhomewereld betekent dat je eigenlijk wel wat vermogen nodig hebt, zeker als je over een helling wil rijden. Die hybride mogelijkheden kunnen dus wel, bijvoorbeeld in een stadscentrum waar 0 emissie geldt, kan je een 20-30 km elektrisch aan max. 30 km/u. Die hybride oplossingen zie ik wel maar ook daar speelt de kostprijs en het gewicht een rol.’

Bij motorhomes heb je niet enkel stroom nodig om je motor aan te drijven maar ook om de woonaccu te voeden. Je hebt niet alleen tijdens het rijden stroom nodig maar ook de ijskast moet blijven werken tijdens het rijden. Wat geeft dat naar autonomie toe?

‘Het woonverbruik is relatief beperkt en daar zou het enige voordeel zijn dat als je nu bijvoorbeeld een airco hebt, dan moet je een net aansluiting hebben of een generator. Die 2.5 kilowatt kan je niet uit die batterij halen maar dat zou wel kunnen uit de aandrijfbatterij. Maar ook daar moeten we realistisch zijn. Een airco in de zomer op 2 kilowatt, wilt zeggen dat na 2 dagen die batterij ook leeg is.’

Voor lange afstanden blijft diesel dus de beste optie? Zijn er geen alternatieven?  

‘Als je kijkt naar aardgas (CNG/LNG) zie je ook niet veel beweging in die groep aangezien je dan extra tanks moet bouwen. Ook hier zijn er verschillende beperkingen waar je rekening mee moet houden en dan blijft diesel de beste optie. Bij bestelwagens zie ik een aantal nieuwe ontwikkelingen maar zeker voor lange afstanden is er ook geen bruikbaar alternatief voor diesel bij. Het klopt dat er een soort van hybride voertuig op de markt komt, maar ook dit blijft moeilijk in de motorhomewereld door de MTM (massa toegelaten waarde). Iedere keer dat er een batterij wordt bijgeplaatst komt er 100-150 kg bij. Dat is behoorlijk wat gewicht aangezien we nu al tegen de grens zitten.’

Men zou wel de Europese wetgeving kunnen aanpassen, het rijbewijs B aanpassen en verhogen.

‘Om eerlijk te zijn zie ik dat niet gebeuren. In Frankrijk zijn de voorwaarden van je rijbewijs afhankelijk van wanneer je het gehaald hebt. En zelfs daaraan wilt de Franse overheid niets doen. Veel zal van de drukkingskracht van de wereld afhangen. Maar heel eerlijk, de motorhome belangen zijn zo verdeeld dat die kracht niet zo groot gaat zijn.’

Is de huidige ecologische voetafdruk van de motorhome wel zo hoog? Gaat bij eventuele alternatieven de impact op vlak van recyclage niet nog groter zijn?

‘Recyclage is een ander verhaal, nu bestaan er nog maar weinig recyclage mogelijkheden op vlak van batterijen. Die zijn ook nog te duur dus het is economisch ook niet verantwoord om te gaan recycleren. De batterijen die we nu kennen werken goed, zolang we die relatief vaak gebruiken. Dit is anders bij mensen die hun motorhome alleen in de zomer gebruiken. We mogen niet onderschatten dat verbrandingsmotoren heel vergevingsgezinde stukken zijn. Enkele jaren geleden had bijvoorbeeld iemand een Porsche gekocht waar maar een 8000 km’s op stonden en die had 31 jaar stil gestaan.  Binnen een halve dag draaide hij terug. Die mechanica is dus heel meegaand en batterijen zijn dat veel minder. Dat is ook een groot probleem.’

Dus diesel is in de wereld van de motorhomes nog niet aan zijn einde. Klanten worden via de media voortijdig bang gemaakt terwijl alle nieuwigheden zoals elektrisch en hybride aandrijvingen vermoedelijk nog lang op zich laten wachten?

‘Klopt, ik zie de eerste 15 jaar niet direct iets nieuws komen. We moeten ook realistisch zijn. Diesel motoren zijn ook sterk veranderd. Als je nu de Euro 6DM’s ziet, wij gebruiken die in een optimale situatie. We starten en rijden voldoende afstanden dus al die katalysatoren komen voldoende op temperatuur. Als je dan kijkt naar een euro 6D T motor dan is dat verschil gigantisch groot. Er is dus al een hele ommekeer gemaakt en euro 7 komt eraan. De normen zullen nog strenger worden en die motoren kunnen dat aan. Dus ik zie niet direct grote veranderingen in de motorhome wereld op vlak van aandrijvingen. Gewicht blijft echt wel the big issue. Als het gewicht van een basistoestel met 200 kg stijgt is dat een probleem aangezien die 200 kg het laadvermogen is bij de meeste.’

Goed bedankt Mark, heb je daar zelf nog iets aan toe te voegen?

‘De mensen moeten zich niet te veel zorgen maken en ze moeten leren genieten. Op de moment dat je op vakantie bent is het belangrijk dat je tot rust komt. Je moet je geen zorgen maken, koop een bakje diesel en geniet ervan!’

BRON: dicar.be

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

Tegen 2035 geen diesel- en benzinewagens

Is het haalbaar? En wat zijn de alternatieven?

Tegen 2035 zouden er in de Europese Unie geen nieuwe wagens meer mogen worden verkocht die rijden op benzine of diesel. Daarover heeft het Europees Parlement gisteren gestemd. Het einde van de fossiele brandstofmotoren lijkt zo stilaan aangebroken in Europa. Maar zijn we er wel klaar voor? 

Het lijkt nog veraf, 2035. Maar voor een historische omslag in de automobiliteit lijkt het tegelijk dichtbij. “Toch is het een haalbare kaart”, stelt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. “Het is absoluut noodzakelijk om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En het is haalbaar ja”, zegt ook mobiliteitsprofessor Cathy Macharis (VUB).

“Er wordt overigens niet gezegd dat alles elektrisch of waterstof moet zijn. Zelfs niet dat het geen verbrandingsmotoren mogen zijn”, nuanceert Pecqueur. “Het moet gewoon nul emissie zijn.” “En de auto-industrie is er in elk geval klaar voor”, zegt autojournalist Gert Verhoeven. 

“De industrie heeft de voorbije 10 jaar zijn huiswerk gemaakt. Er zijn vandaag producten te koop waar je perfect 3 à 400 kilometer kan rijden.” Volgens Verhoeven zullen autoconstructeurs de klassieke verbrandingsmotoren trouwens zelfs nog vlugger vaarwel zeggen dan wat Europa vooropstelt. 

“Vanaf 2026 komt er de Euro7-norm aan. Dat betekent dat het ontwikkelen van een auto met een verbrandingsmotor complexer en duurder gaat worden omdat de uitstoot verder naar omlaag moet. De vraag is of constructeurs zo’n auto nog gaan willen bouwen. Je ziet vandaag al de markt veranderen. Kleinere, goedkopere autootjes met verbrandingsmotoren gaan er al uit.”

Waterstof en e-fuels
Om het wegvallen van benzine en diesel op te vangen, denken we misschien in de eerste plaats aan elektrische auto’s, waarbij we de stekker in het stopcontact steken om bij te tanken. “Maar onze doelstelling is om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen, niet om allemaal elektrisch te rijden”, klinkt het bij Gabriel Goffoy van autosectorfederatie Febiac. Er bestaan namelijk ook andere alternatieven waarbij we geen laadpalen nodig hebben. E-fuels, electrofuels bijvoorbeeld. 

“Er zijn inderdaad plannen om fossiele brandstoffen te vervangen door e-fuels. Een e-fuel haalt CO2 uit de atmosfeer en stoot die daarna terug uit. Er wordt dus geen extra CO2 gecreëerd. Het is van belang dat we op een voor de burger aanvaardbare manier in die evolutie verder gaan”, legt Goffoy uit. Al stellen milieuorganisaties daar ernstige vragen bij. “Voor e-fuels neem je elektriciteit. Je maakt daar waterstof mee en daarna draai je er CO2 bij om er een brandstof van te maken. Dat is extreem inefficiënt en extreem duur”, zegt William Todts, topman bij de ngo Transport & Environment.

Waterstof lijkt in dat licht dan een volwaardiger alternatief. “Maar op waterstof rijden zal drie keer duurder zijn dan puur elektrisch rijden”, zegt professor Cathy Macharis. Duurder, want waterstof moet worden aangemaakt, via (liefst groene) energie. Het rendement van waterstof is dus minder groot omdat er nog een extra tussenstap is in vergelijking met puur batterij-elektrisch rijden. Autojournalist Gert Verhoeven en professor Macharis zien waterstof dan ook vooral als een oplossing voor groot vervoer en auto’s voor langere ritten.

Auto’s die grote afstanden moeten rijden en zwaar zijn, daar hebben we waterstof voor nodig. Voor kleinere auto’s full electric batterijen. Dat is het pluralisme waar we naartoe moeten (Autojournalist Gert Verhoeven)
Docent autotechnologie Mark Pecqueur ziet eveneens heil in waterstof, ook voor gewone personenwagens. “Vorig jaar heeft DAF Trucks de Truck innovation award gewonnen met een waterstofverbrandingsmotor. ABC motoren in Gent bouwen nu heel grote motoren op waterstof die ze kunnen gebruiken in de scheepvaart en de treinwereld. Het gaat dus wel bovenaan beginnen. Maar ik zie een heel grote gelijkenis met diesel.”

“In de jaren 70 geloofde niemand dat we ooit met personenwagens op diesel zouden rijden, tot Volkswagen kwam met de Golf diesel en 10 jaar laten werden meer diesels verkocht dan benzinewagens. Elektrisch rijden is een ideale oplossing voor iemand die thuis een eigen garage of oprit heeft met een aansluiting om de auto te laden. Maar heel veel mensen kunnen dat niet. Waterstof kan dat probleem oplossen.”

Het voorstel zoals het is goedgekeurd door het Europees Parlement sluit e-fuels als mogelijk alternatief op dit moment uit voor auto’s en bestelwagens omdat er toch nog een beetje CO2 zou worden uitgestoten via de uitlaat. Het voorstel moet nu nog verder onderhandeld worden met de EU-lidstaten.

Wat met de infrastructuur?
Voor elektrisch rijden moet er sowieso nog een grote omslag komen in onze infrastructuur. Gisteren heeft Fluvius, de beheerder van ons elektriciteitsnet, een investeringsplan van 4 miljard euro voorgesteld. “Voor elektrisch rijden is er 10 jaar te laat gereageerd”, stelt autojournalist Gert Verhoeven. “Die aangekondigde investering is een goede eerste stap. Maar vandaag zijn we er absoluut niet klaar voor. Niet qua laadinfrastructuur en vooral ook niet qua energieproductie.”

“Op vlak van de laadpalen zitten we vrij achterop als je vergelijkt met onze buurlanden”, stelt ook professor Cathy Macharis vast. “Er is wel een inhaalbeweging bezig. Ik denk dat de urgentie en de noodzaak wel naar voren worden gebracht. Men is daar mee bezig. Je hebt ook niet zo heel veel snelladers nodig. Dat is eerder voor mensen die bijvoorbeeld op skiverlof gaan en door Europa reizen met de auto.”

Maar wellicht is er toch ook een fundamentele switch nodig in het autogebruik om alles haalbaar te maken. “Ik zie nooit alle auto’s die nu op alle parkeerplaatsen staan een laadpunt hebben”, dixit Mark Pecqueur. Cathy Macharis denkt dat er meer zal worden overgeschakeld op autodelen, als onderdeel van een multimodale dienstverlening.

Pecqueur ziet het tegen 2035 nog futuristischer. “Tegen dan zie ik ons geen auto meer kopen. Dan rijden auto’s autonoom. Zoals we nu een taxi kunnen bestellen, zullen we een voertuig bestellen dat zelfstandig rijdt. En op wat zullen die auto’s dan rijden? Op iets wat op dat moment voor de aanbieder van de dienst het goedkoopste is; elektriciteit of waterstof.”

BRON: VRT nieuws foto Peter Hilz


CamperFun WINActie, GRATIS inkomkaarten voor het 12de Motorhomesalon in Antwerpen
BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFOSpanje

In 2023 milieusticker in 149 Spaanse steden

Vanaf 1 januari 2023 is het in alle steden van Spanje met meer dan 50.000 inwoners verplicht om een milieusticker te hebben. Dit zijn de Zonas de Bajas Emisiones, ZBE. Kom je in Spanje met een buitenlandse auto dan is een milieusticker uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken of Oostenrijk ook geldig in Spanje. De Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) kun je kopen voor €5 in een Spaans postkantoor maar is niet verkrijgbaar voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Wil je weten of je een milieusticker nodig hebt in de stad die jij bezoekt? Scroll dan door naar de complete lijst met steden hieronder.

Ook Franse en Duitse milieusticker geldig in Spanje
De Spaanse milieu sticker kun je dus alleen kopen als je een Spaans kenteken hebt. Maar een Franse, Duitse, Deense of Oostenrijkse milieu sticker is ook in Spanje geldig. Op deze Spaanse overheidssite is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen. Heb je nog geen milieu sticker, koop dan tijdig het Franse vignette Crit’Air, dat is ook handig op doortocht door Frankrijk. Hou rekening met een levertijd van 10 dagen.

Milieustickers NIET erkend in Barcelona
De autoriteiten van Barcelona voeren een eigen beleid, los van de landelijke wet- en regelgeving, en erkennen geen buitenlandse milieu stickers. Vraag daarom voor Barcelona een langetermijn- of dagvergunning aan (zie verderop). Voor de milieu zone van Madrid is ook een speciale vergunning verkrijgbaar. Zie hieronder voor meer informatie.

Vier categorieën milieu stickers in Spanje
Momenteel zijn er vier DGT-milieulabels om voertuigen te categoriseren op basis van hun impact op het milieu. Als je niet over de juiste milieu sticker beschikt kun je een boete krijgen van €200.

De milieulabels zijn:

Nul (0) uitstoot (blauwe sticker): omvat de meest efficiënte voertuigen, elektrische auto’s, waterstofauto’s en pluggable hybrides.
ECO (groene en blauwe sticker): omvat aardgas en hybride voertuigen.
C (groene sticker): omvat benzineauto’s en bestelwagens die na januari 2006 zijn geregistreerd en dieselauto’s die na januari 2015 zijn geregistreerd.
B (gele sticker): omvat benzineauto’s en bestelwagens die sinds januari 2001 zijn geregistreerd en dieselauto’s die sinds januari 2006 zijn geregistreerd
A Auto’s die niet in aanmerking komen voor een sticker worden geclassificeerd als ‘A’. Dit zijn benzinevoertuigen die vóór 2001 zijn geproduceerd of dieselvoertuigen die vóór 2006 zijn geproduceerd. Ze kunnen niet worden gebruikt in de bestaande ZBE’s van Spanje omdat ze als te vervuilend worden beschouwd, en het is onwaarschijnlijk dat ze in toekomstige ZBE’s zullen worden toegestaan. Oldtimers die zijn geclassificeerd als “históricos” zijn echter toegestaan in ZBE’s.

Als je niet weet wat de emissieclassificatie van je auto is en je een Spaans kentekent hebt kun je het op zoeken op deze website. Alleen Zero- en Eco-voertuigen zullen nog welkom zijn in de nieuwe emissiearme stedelijke gebieden van Spanje. Voertuigen met een B- en C-label moeten rekening houden met bepaalde beperkingen die worden bepaald door elke stad zelf omdat de nationale overheid geen specifieke regels heeft vastgesteld die in heel Spanje van toepassing zijn. Een B-voertuig kan bijvoorbeeld toegang krijgen tot een lage-emissiezone, maar heeft mogelijk geen volledige toegang, moet een bewoner zijn, een uitnodiging van een bewoner nodig hebben of wordt gedwongen om in specifieke gebieden te parkeren. De autoriteiten van Barcelona overwegen bijvoorbeeld om  € 4 per dag in rekening te brengen voor toegang tot de stad.

Waarom krijgt Spanje milieustickers?
Het doel van al deze maatregelen is om de luchtvervuiling in de stedelijke gebieden van Spanje te verminderen en tegen 2050 alleen nog auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen te hebben zonder directe kooldioxide-uitstoot, in overeenstemming met de Verdrag van Parijs uit 2015. De nieuwe regels zijn van toepassing op gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, dat zijn er 149 in Spanje. Ook overheden in gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en hoge luchtvervuilingsniveaus zullen de nieuwe maatregelen moeten invoeren.

Hoe zit het met milieuzone Madrid?
Geheel Madrid is een permanente lage-emissiezone (ZBE). Daarbinnen bevinden zich twee zones met strengere regels (zonas de bajas emisiones de especial protección): ZBEDEP Centro en ZBEDEP Plaza Elíptica). In de ZBE mogen alleen voertuigen rijden met een geldige milieusticker. In de ZBEDEP alleen mogen alleen voertuigen rijden van bewoners en voertuigen met een geldige milieusticker. Voor voertuigen met een blauwe sticker zijn er geen beperkingen; voertuigen met een groen-blauwe sticker mogen maximaal 2 uur parkeren; voertuigen met een groene of gele sticker mogen alleen parkeren op een openbare parkeerplaats, zie voor meer informatie madrid360.es/medio-ambiente/zonas-de-bajas-emisiones.

Voor buitenlandse voertuigen zonder Franse of andere geldige buitenlandse milieu sticker (zie de informatie hierboven bij Milieu sticker) is een accreditatie van de milieu klasse vereist. Maak daarvoor een afspraak met de Oficina de Madrid Central in de Calle Bustamante 16, telefoon 010-91 529 82 10 of +34-10-91 529 82 10

Bij aanhoudende ernstige luchtvervuiling kan de permanente zone tijdelijk uitgebreid worden tot en met de ringweg M-30 en bij extreme luchtvervuiling tot de gehele gemeente Madrid.

Zie voor informatie over het openbaar vervoer in Madrid crtm.es (Spaans en Engels) en voor meer alternatieven anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/vervoer-in-naar-madrid.

En hoe zit het met de Milieuzone Barcelona?
Barcelona en omgeving hebben een permanente milieuzone. De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag (Catalaans: de dilluns a divendres) van 7 tot 20 uur. De zone is dan alleen toegankelijk voor:

Spaanse voertuigen met een geldige Spaanse milieusticker.

Voertuigen met een langetermijn- of dagvergunning Een langetermijnvergunning is beschikbaar voor: Elektrische voertuigen, motoren (categorie L) met een euronorm 2 of hoger, personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met benzinemotoren met euronorm 3 of hoger, personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met dieselmotoren met euronorm 4 of hoger, vrachtwagens (categorie N2, N3) en bussen (categorie M2, M3) met euronorm 4 of hoger.

De langetermijnvergunning vraag je aan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/VehiclesEstrangers. De levertijd kan oplopen tot drie weken. Als je haast hebt kun je beter online een dagvergunning aanvragen. Een dagvergunning is beschikbaar voor alle voertuigen zonder langetermijnvergunning of zonder Spaanse milieusticker. De dagvergunning is één dag geldig (maximaal tien dagen per jaar). Je vraagt een dagvergunning aan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/AutoritzacionsDiaries. Aanvragen voor de volgende dag kan tot 23.59 uur.

Uitgebreide en actuele informatie is te vinden op zbe.barcelona/enzberegistre.ambmobilitat.cat/en en ajuntament.barcelona.cat/qualitataire/en (alle drie in Catalaans, Engels en Spaans).

Meer informatie over de Spaanse milieuzones
Zie voor meer informatie de websites van de Spaanse overheid sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental  (zoek op ‘distintivo ambiental’ of ‘etiqueta ambiental’) en pegatinas-dgt.com/en/faq.

In welke steden is er een milieu zone in Spanje?

Andalusië : Alcalá de Guadaira – Algeciras – Almería – Benalmádena – Cádiz – Chiclana de la Frontera – Córdoba – Dos Hermanas – El Ejido – El Puerto de Santa María – Estepona – Fuengirola – Granada – Huelva – Jaén – Jerez de la Frontera – La Línea de la Concepción – Linares – Málaga – Marbella – Mijas – Motril – Roquetas de Mar – San Fernando – Sanlúcar de – Barrameda – Sevilla – Torremolinos – Utrera – Vélez Málaga.
Aragón : Huesca – Zaragoza.
Asturië : Avilés – Gijón – Oviedo – Siero.
Cantabrië : Santander – Torrelavega.
Castilië en León : Ávila – Burgos – León – Palencia – Ponferrada – Salamanca – Segovia – Valladolid – Zamora.
Castilië en La Mancha : Albacete – Ciudad Real – Cuenca – Guadalajara – Talavera de la Reina – Toledo.
Catalonië : Badalona – Barcelona – Castelldefels – Cerdanyola del Vallès – Cornellà de Llobregat – El Prat de Llobregat – Girona – Granollers – L’Hospitalet de Llobregat – Lleida – Manresa – Mataró – Mollet del Vallès – Reus – Rubí – Sabadell – Sant Boi de Llobregat – Sant Cugat del Vallès – Santa Coloma de Gramenet – Tarragona – Terrassa – Viladecans – Vilanova i la Geltrú.
Regio Madrid : Alcalá de Henares – Alcobendas – Alcorcón – Aranjuez – Arganda del Rey – Boadilla del Monte – Collado Villalba – Colmenar Viejo – Coslada – Fuenlabrada – Getafe – Leganés – Madrid – Majadahonda – Móstoles – Parla – Pinto – Pozuelo de Alarcón – Rivas Vaciamadrid – Las Rozas – San Sebastián de los Reyes – Torrejón de Ardoz – Valdemoro.
Regio Valencia : Alicante – Alcoy – Benidorm – Castellón de la Plana – Elche – Elda – Gandía – Orihuela – Paterna – Sagunto – San Vicente del Raspeig – Torrent – Torrevieja – Valencia – Vila-real.
Extremadura : Badajoz – Cáceres – Mérida.
Galicië : A Coruña – Ferrol – Lugo – Ourense – Pontevedra – Santiago de Compostela – Vigo.
Balearen : Calvià – Eivissa – Palma de Mallorca.
Canarische Eilanden : Arona – Arrecife – Granadilla de Abona – Las Palmas de Gran Canaria – San Bartolomé de Tirajana – San Cristóbal de La Laguna – Santa Cruz de Tenerife – Santa Lucía de Tirajana – Telde.
La Rioja : Logroño
Regio Murcia : Cartagena – Lorca – Molina de Segura – Murcia – Navarra – Pamplona
Baskenland : Baracaldo – Bilbao – Getxo – Irún – San Sebastián – Vitoria
Ceuta y Melilla : Ceuta – Melilla

BRON Espanje.nl en DGT

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

Tesla Semi ziet er ongelooflijk uit als een elektrische camper

Tesla Semi zou een geweldige elektrische camper kunnen maken op basis van de specificaties die Tesla deze week heeft vrijgegeven en hoe ongelooflijk deze renders van de elektrische vrachtwagen eruit zien als een camper.
Er is iets met het idee van een volledig elektrische en op zonne-energie aangedreven camper die voor veel mensen buitengewoon aantrekkelijk is.

Overdag rijdt u zonder uitstoot en kunt u uw leven van stroom voorzien met hetzelfde batterijpakket dat u beweegt. ‘s Nachts kun je opladen om het de volgende dag helemaal opnieuw te doen. Met zonne-energie kun je ook de hele ervaring off-grid nemen.

Er zijn een paar elektrische camperprojecten die dat soort ervaring aan klanten willen leveren, maar de meeste bevinden zich nog in de conceptfase of hebben een zeer beperkt bereik.

We hebben onlangs gemeld dat de nieuwe Mercedes-Benz e Sprinterindrukwekkende specificaties heeft om mogelijk een elektrische “vanlife” mogelijk te maken, maar wat als je iets groters nodig hebt of wilt?
Tesla Semi zou een interessant platform kunnen zijn voor een elektrische camper.

Het team van Jowua, een maker van interieuraccessoires, dacht dat tijdens het bekijken van de onthulling van de productieversie van Tesla Semi deze week en besloot renders te bouwen van hoe een Tesla Semi-camper eruit zou kunnen zien:

Dat ziet er behoorlijk badast uit en de elektrische truck als de specificaties om die look te ondersteunen.

Het grootste probleem met de meeste elektrische camperprojecten op dit moment is dat ze een beperkt bereik hebben. Winnebago bouwde bijvoorbeeld zijn eigen full-size elektrische camper, maar het heeft slechts 125 mijl bereik.

Met de onthulling van de productieversie deze week bevestigde Tesla dat de Tesla Semi een batterijpakket van ongeveer 900 kWh heeft en meer dan 500 mijl kan afleggen met een volledige lading op 82.000 lbs totaal.

En de Tesla Semi zou waarschijnlijk een nog groter bereik bereiken als camper, omdat het waarschijnlijk lichter zou zijn dan 82.000 lbs. Sommige van de zwaarste 40 + voet lange campers van vandaag wegen zelden meer dan 50.000 lbs. Tesla Semi is zwaarder dan de meeste klasse 8-vrachtwagens, maar er zou een manier moeten zijn om een camper op het platform te bouwen en het gewicht onder de 70.000 lbs te houden, wat zou moeten resulteren in efficiëntiewinsten.

U kunt waarschijnlijk meer dan 600 mijl op één dag in een Tesla Semi-camper rijden zonder op te laden en vervolgens ‘s nachts opladen. Je zou in staat zijn om indrukwekkende afstanden af te leggen in slechts een paar dagen. Allemaal zonder uitstoot.

Jowua produceerde ook een weergave van het interieur van hun visie op een Tesla Semi-camper:

Het zou waarschijnlijk enige medewerking van Tesla vereisen, maar er zou een manier moeten zijn om de levende kenmerken van de camper van stroom te voorzien met het batterijpakket van de aandrijflijn. Je voegt wat inzetbare zonnepanelen toe voor als je voor langere tijd geparkeerd staat en je in bedrijf bent.

Als Tesla het niet doet, ben ik er zeker van dat andere bedrijven zullen besluiten om elektrische campers te bouwen op basis van de Tesla Semi – niet anders dan wat Cyberlandr probeert te doen met de Tesla Cybertruck.

In dezelfde geest zei de beroemde DJ en muziekproducent Deadmau5 dat hij een Tesla Semi zou kopen en er een reizende muziekstudio van zou maken.

BRON electrek.co

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLSpanje

Deel van de tolweg C-32 aan de Costa Dorada wordt gratis

TARRAGONA – Gedurende meerdere jaren wordt er al om gevraagd en vanaf 2023 zal het eindelijk waarheid zijn. Een deel van het zuidelijke deel van de tolweg C-32 aan de Costa Dorada wordt gratis. Maar dat zal niet voor iedereen gelden. Het gaat om een deel tussen Cubelles en El Vendrell op een snelweg die veel gebruikt wordt om naar Sitges, het vliegveld van Barcelona en Barcelona zelf te rijden om de drukke (gratis) AP-7 snelweg te vermijden.

De datum wanneer dit deel van de C-32 snelweg  gratis wordt is nu nog niet bekend, maar de Generalitat de Catalunya, die deze weg in beheer heeft, heeft bevestigd dat deze gratis zal worden in het eerste trimester van 2023. Daarmee moet de tolweg tussen Cubelles en El Vendrell een soort ringweg worden voor de inwoners van dit deel van de Costa Dorada.

Dat betekent dus ook dat het gratis gebruik van deze snelweg alleen geldt voor de bewoners van deze streek. Degene die gebruik wil maken van de gratis tolweg tussen Cubelles en El Vendrell, moet zich aanmelden voor de Teletac of de smartphone-app Awai. Vanaf dat moment kunnen zij gratis door de tolpoorten rijden terwijl andere weggebruikers nog steeds moeten betalen.

In feite zijn op de C-32 Sur tussen Castelldefels en El Vendrell twee tolpoorten  te vinden. Een bij de Garraf tunnels die een tolprijs heeft van 7,26 euro (2022) voor personenwagens, bestelbussen en motoren. Het andere deel van deze tolweg verbindt Cubelles met El Vendrell en heeft een tolprijs van 4,33 euro (2022). Dat laatste deel zal dus gratis worden voor de bewoners van dit deel van de Costa Dorada. Heb je geen korting, dan betaal je voor het gebruik van deze tolweg van El Vendrell naar bv. het vliegveld van Barcelona of Barcelona stad 11,59 euro (2022) voor een enkele reis.

Het doel van het gratis beschikbaar maken van deze snelweg voor de inwoners van dit deel van de Costa Dorada, is om de druk op de andere wegen af te laten nemen. Daarmee moet de veiligheid in de kustgemeenten verhoogd worden en moet ook de luchtvervuiling afnemen.

De C-32 is een belangrijke 132 kilometer lange snelweg in Catalonië. De weg, die ook bekend staat als de Autopista de Pau Casals, is in 2004 ontwikkeld door drie bestaande autopistas en autovía’s samen te voegen. Deze reorganisatie was onderdeel van de hernoeming van wegen beheerd door de Catalaanse overheid. Het zuidelijke gedeelte verbindt El Vendrell tot aan Sant Boi de Llobregat. Het middelste gedeelte verbindt Sant Boi de LLobregat met Montgat en het noordelijke gedeelte verbindt Montgat met Palafolls.

BRON: SPANJEVANDAAG.COM

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPER NIEUWSItaliëMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

U ontving een betaalverzoek voor onbetaalde tolkosten in Italië?

Reed u enkele jaren geleden op de Italiaanse tolwegen? En ontving u recent een betaalverzoek van een incassobureau om een openstaande tolheffing te betalen. ECC België legt u uit wat dit is en hoe te reageren.

Een oude rekening … voor een onbetaalde tol

Consumenten melden ons dat zij een betalingsaanmaning ontvingen van het Italiaanse incassobureau Nivi SpA. Het gevorderde bedrag, meestal rond de 20 euro, betreft een onbetaalde, Italiaanse tolheffing. In de meeste gevallen dateert de vermeende overtreding van enkele jaren geleden.

Italiaanse tol: een gebruiksaanwijzing

De overgrote meerderheid van snelwegen in Italië zijn tolwegen. Die tol kunt u op verschillende manieren betalen, afhankelijk van de rijstrook die u kiest wanneer u bij het tolgebied aankomt:

 • Contante betaling
  Rijstroken waar u cash kunt betalen herkent u aan het bord met muntstukken en biljetten op een witte achtergrond. U stopt bij het tolhuisje en betaalt het vereiste bedrag cash.
 • Betaling met bankkaart of viacard
  Rijstroken die deze vorm van betalen toestaan, zijn aangegeven met een blauw teken. U stopt bij het betaalstation en betaalt het vereiste bedrag met een bankkaart of viacard. De viacard is een prepaidkaart die u vooraf koopt en oplaadt bij de beheersmaatschappij van de autoweginfrastructuur.
 • Automatische betaling met Telepass
  De rijstroken waar u via Telepass kunt betalen, worden aangekondigd met een geel bord. U moet niet stoppen. Rij gewoon door de poort met een snelheid van minder dan 30 km/u en de betaalmethode die bij uw abonnement hoort, wordt automatisch gedebiteerd … tenminste als u een Telepass abonnement hebt.
 • Automatische betaling met ‘freeflow’
  Sommige Italiaans snelwegen hebben geen tolstations meer maar camera’s die uw nummerplaat en voertuig fotograferen om de verschuldigde vergoeding te berekenen. Dit wordt “free flow” genoemd, een facturering via camera. Dit systeem wordt op de betrokken snelwegen aangeduid met een wit bord met in het midden een groen kader met de pictogrammen van een auto, een camera en het euroteken (€). Mensen die geen Telepass-abonnement hebben, krijgen 15 dagen tijd om hun tol te betalen. Dat kan op verschillende manieren:
 • via een onlineplatform met kredietkaart
 • in een van de op deze website aangegeven servicepunten
 • via een app die hiervoor ontwikkeld is

Tol niet betaald?

Hebt u per vergissing een Telepass-tolstrook gebruikt zonder abonnement? Of betaalde u met een kredietkaart bij een defecte kiosk en had u niet in de gaten dat er ‘Mancato’ of ‘Toll unpaid’ op het ticket stond en dat de betaling dus niet doorging? Reed u op een ‘free flow’-snelweg en bent u vergeten de tol te betalen binnen de 15 dagen? Naast de aanmaningskosten moet u dan ook een boete betalen. Het niet op tijd betalen van tol is namelijk een overtreding van de Italiaanse verkeerswet.

Goed om te weten: de niet-betaling van een tol vormt een overtreding van de verkeersregels. De verbaliserende instantie moet u naar onze mening binnen 360 dagen per aangetekend schrijven de overtreding melden, zelfs als deze bevoegdheid werd toevertrouwd aan een privébedrijf. Deze termijn gaat in op de dag van de overtreding als u met een privévoertuig reed of op de datum waarop de verbaliserende instantie uw persoonsgegevens van het verhuurbedrijf heeft gekregen als u met een huurwagen reed. Is deze kennisgevingstermijn niet in acht genomen? Dan kunt u volgens ons de betaling van de overtreding betwisten. Ontving u deze kennisgeving wel op tijd, dan hebt u 60 dagen vanaf de datum van ontvangst om de boete te betalen of te betwisten. Lees in Boetes in het buitenland wat u moet doen als u de boete niet in de taal gebruikt op het inschrijvingsdocument ontvangt.

Moet ik Nivi betalen?

Ontving u een betaalverzoek voor een strafbaar feit dat jaren geleden is gepleegd? Betaal de boete niet overhaast en neem de tijd om enkele zaken te controleren:

Termijn voor kennisgeving van de inbreuk
Ontving u de kennisgeving niet binnen de bovenvermelde periode van 360 dagen? U kunt dan volgens ons de eis tot betaling betwisten. We raden u daarom aan om van dit argument gebruik te maken om te weigeren te betalen.

 • Termijn voor kennisgeving van de inbreuk
  Ontving u de kennisgeving niet binnen de bovenvermelde periode van 360 dagen? U kunt dan volgens ons de eis tot betaling betwisten. We raden u daarom aan om van dit argument gebruik te maken om te weigeren te betalen.
 • Verjaringstermijn
  In Italië verjaren boetes voor verkeersovertredingen na 5 jaar, te rekenen vanaf de datum van overtreding. Volgens ons geldt deze termijn van 5 jaar hier, ook al is de door Nivi gemelde overtreding vastgesteld door een privébedrijf. Het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, vond meer dan 5 jaar geleden plaats? We raden u aan om het betalingsverzoek van Nivi te betwisten op basis van dit argument. De autoriteit die u de boete heeft opgelegd, zal u niet langer voor de rechter kunnen dagen om haar rechten af te dwingen.
 • De bescherming van uw privégegevens
  Er bestaat Europese wetgeving die de uitwisseling van gegevens tussen de lidstaten op het gebied van verkeersveiligheid vergemakkelijkt. Die geldt alleen voor een welomschreven lijst van verkeersovertredingen. Tolovertredingen staan niet op die lijst. Voor tolovertredingen tot 19 oktober 2021 is de uitwisseling van gegevens tussen twee Europese landen alleen mogelijk als er een bilaterale overeenkomst tussen hen is. Tussen België en Italië bestond zo’n bilaterale overeenkomst niet. Voor overtredingen vanaf 19 oktober 2021, de datum waarop de Europese richtlijn 2019/520 van kracht werd, geldt deze regel niet meer. Deze richtlijn biedt immers een wettelijke basis voor het uitwisselen van gegevens om niet-betalers van tolheffing te identificeren. Echter, Nivi is een privébedrijf en geen overheidsinstantie en heeft dus geen toegang tot de Europese databank voertuigen en rijbewijzen. Vraag daarom aan Nivi hoe zij uw gegevens hebben verkregen.
 • Erkenning van het incassobureau
  Enkel incassobureaus die geregistreerd zijn bij de FOD Economie mogen in België minnelijke invordering van schulden ten aanzien van consumenten uitoefenen. De lijst van erkende incassobureaus kunt u raadplegen op de website van de FOD Economie. Nivi komt niet voor op deze lijst. Dit Italiaanse incassobureau is dus niet gemachtigd in België. Bijgevolg is haar vraag tot betalen nietig.

Is een van de vier bovenvermelde punten niet vervuld in uw geval? Dan raden wij u aan om niets te betalen en een e-mail of een aangetekend schrijven te sturen naar het incassobureau om het gevorderde bedrag te betwisten.

Hebt u Nivi aangeschreven en reageert die niet op uw argumenten maar ontving u opnieuw een standaard betalingsaanmaning? U kunt deze aanmaning negeren. Of contacteer Nivi opnieuw en vraag een reactie op uw betwisting en de juridische argumenten die u aanhaalt.

Hebt u van Nivi een uitgebreide reactie op uw bezwaar ontvangen? Bezorg ons uw klacht via het onlineformulier en we bekijken de mogelijke volgende stappen.

Afhankelijk van het resultaat van de bemiddeling van ECC Italië met Nivi, zullen wij deze tekst updaten.

BRON Europees Centrum voor de Consument België

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen