Zwitserland

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFOZwitserland

EXTRA tol in Zwitserland voor ZWAAR verkeer

Op autosnelwegen in Zwitserland moeten auto’s, campers en aanhangwagens/caravans met een MTM van 3,5 ton een tolvignet (Autobahnvignet) de weliswaar bekende vignetsticker. Je moet dus voor de aanhangwagen/caravan een EXTRA vignet kopen.

Campers boven de 3,5 ton MTM moeten steeds de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen, ook buiten de snelwegen. Bestuurders moeten zich hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen.
Bij NIET bemande overgangen staan borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de verblijfsduur. Ook voor de dagen dat je op de camping staat moet je dus betalen.

Autobahnvignet Zwitserland 2022

Meer info omtrent de Schwerverkehrsabgabe kan je vinden op de Zwitserse website van het Federale bureau voor douane- en grensbeveiliging (FOCA)

OPGEPAST : Deze federale heffing afhankelijk van het totale gewicht, het emissieniveau en de gereden kilometers zijn van toepassing in Zwitserland en het Vorstendom Liechtenstein.

Bron : Federale bureau voor douane- en grensbeveiliging (FOCA)

BLOGCAMPERROUTESZwitserland

De Zwitserse Alpenroute

Zwitserland profileert zich met haar ongerepte natuur, de combinatie van prachtige bergentoppen, valleien, wilde watervallen, meren, reusachtige gletsjers en pittoreske dorpen staat garant voor een afwisselende camperreis.
Inclusief camperplaatsen op/langs de route.

OPEN deze route De Zwitserse Alpenroute

Als je van plan bent een campertocht door Zwitserland te maken moet je rekening houden dat op de autosnelwegen in Zwitserland voor auto’s, campers en aanhangwagens/caravans met een MTM van 3.5 ton een tolvignet (Autobahnvignet) nodig is. Je moet dus voor de aanhangwagen/caravan een EXTRA vignet aankopen.

BLOGLANDEN INFONUTTIGE INFOZwitserland

Praktische informatie ZWITSERLAND

Die Schweiz / Svizzera / Suisse
Hoofdstad : Bern
Oppervlakte : 41.285 km²
Aantal inwoners : 8.6 miljoen (2020)
Munteenheid : Zwitserse frank
Vlag Zwitserland

Verplichte documenten

Roze rijbewijs van de EU.
Internationaal rijbewijs (alleen aanbevolen).
Inschrijvingsbewijs van het voertuig of huurovereenkomst.
Nationaal kentekenbewijs.
Verzekeringsdocumenten (groene/witte kaart).
Paspoort (alleen aanbevolen) of geldig identiteitsbewijs.
Volmacht als u een auto van derden gebruikt.

Wetgeving

Het verplichte snelwegvignet (CHF 40) is te koop aan de grens, en bij postkantoren en tankstations, kan ook online aangekocht worden.
Maximum toegestaan alcoholgehalte in het bloed: 0.5 promille.
Aangepaste en goedgekeurde kinderzitjes verplicht tot 12 jaar of 1.50 m.
Minimumleeftijd bestuurder: 18 jaar.
Veiligheidsgordel verplicht, zowel voor-als achterin.
Spijkerbanden beperkt toegestaan van 24 Oktober tot 30 April, snelheidsbeperking 80 km/u.
Aanduiding snelheidsbeperking op de achterruit verplicht.
Gevarendriehoek verplicht.
Eerstehulpkit aanbevolen.
Brandblusser aanbevolen.
Fluorescerend veiligheidshesje aanbevolen.

Wild kamperen is in Zwitserland NIET toegestaan.

Toegestane maximumsnelheid

Binnen de bebouwde kom: 50 km/u.
Op andere wegen: 80 km/u.
Op wegen met gescheiden rijbanen: 100 km/u.
Op autosnelwegen: 120 km/u.
Bij regen liggen de maximumsnelheden LAGER.

Telefoneren

Naar Zwitserland: toets het landennummer +41 of 0041 in + het netnummer zonder de eerste 0 + het abonneenummer.
Noodnummer alle hulpdiensten 112
BLOGMILIEU/TOLNUTTIGE INFOZwitserland

Autobahnvignet Zwitserland

Voor ALLE VOERTUIGEN is op alle Zwitserse autosnelwegen een VIGNET VERPLICHT.

In ZWITSERLAND moeten alle bestuurders van motorvoertuigen en aanhangwagens tot en met 3,5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te mogen maken van de Nationale wegen van de 1ste en 2de klasse (autosnelwegen en expreswegen). Via Touring kan je het vignet voor een kleine meerprijs op voorhand aanschaffen. Zo sta je aan de grensovergang niet in de file om je VIGNET te kopen.

Rijdt u met een aanhanger? Dan dient u twee vignetten aan te schaffen. Een aanhanger achter een motor is hiervan vrijgesteld.

Voor voertuigen boven de 3500 kilo, zoals zware campers, heb je geen vignet nodig. In dit geval moet je de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen.

Het vignet moet op de binnenkant van uw voorruit worden aangebracht volgens de bijgevoegde instructies. Doe dit voordat u de Zwitserse grens bereikt. Het Autobahnvignet is niet geldig als het los op het dashboard ligt of met tape is vastgeplakt. U riskeert dan een boete en moet ook een nieuw vignet kopen. Het is niet toegestaan om het vignet na gebruik op een ander voertuig te gebruiken.

OPGEPAST : Bewaar het bonnetje van het vignet in Oostenrijk of Zwitserland goed. Bij een controle ben je VERPLICHT het aankoopbewijs te kunnen tonen.  Kan je dat niet? Dan is het autobahnvignet ONGELDIG.
Als de politie je op de Zwitserse snelwegen ziet rijden zonder vignet, kun je een boete van 200 Zwitserse frank krijgen. Dat is iets meer dan 185 euro.

Update : 04/2022

BANDENBLOGNUTTIGE INFOZwitserland

Winterbanden en sneeuwkettingen in Zwitserland

In Zwitserland bestaat voor het gebruik van winterbanden GEEN WETTELIJKE REGELING. Het wordt aanbevolen ze wél te gebruiken omdat er een boete staat op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip.

Aangeraden bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).

Als je op ZOMERBANDEN rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

LET OP  In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Je wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.

Soms is het blauwe bord sneeuwkettingen verplicht voorzien van een onderbord met de tekst 4 x 4 ausgenommen dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. 

Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dat met een bord wordt aangegeven, kun je toch een boete krijgen als je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).

Sneeuwkettingen moeten op ten minste twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.
Kunststof sneeuwkettingen worden TOEGESTAAN mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.