BelgiëBLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOL

Wallonië gaat mobilhomes zwaarder belasten

In Wallonië worden campers belastinggewijs niet langer aanzien als bestelwagen. Na de fiscale hervorming zullen ze worden belast als personenauto’s en dat levert voor vele eigenaars plots een gepeperde rekening op.

Sinds de Covid-19-pandemie kenden mobilhomes een groot succes. Vanaf 2020 is de toename van het aantal registraties aanzienlijk: in 2021 werden meer dan 15.000 eenheden verkocht (nieuw en gebruikt) tegenover 12.000 in de voorgaande jaren. Tot nu toe werden deze voertuigen in het hele land belast als bedrijfsvoertuigen. Maar Wallonië brengt daar nu verandering in met de fiscale hervorming.

Sinds 1 januari 2022 is er inderdaad een belastinghervorming doorgevoerd. Goed, maar waarom er vandaag nog over praten? Simpelweg omdat de nieuwe richtlijnen van de fiscus nog maar net zijn verstuurd naar de eigenaars. Het probleem is dat niemand deze specifieke hervorming zag aankomen, want op 1 januari 2022 dacht men dat ze alleen voor pick-ups zou gelden. Fout! Ook mobilhomes vallen hieronder en worden dus niet langer belast als bestelwagen, tenzij de eigenaar zelfstandig en BTW-plichtig is.

Duizenden euro’s extra betalen
Deze pil is zeer bitter, want zelfs de Belgische Vereniging van mobilhomegebruikers had dit niet zien aankomen. Bovendien is dit een belasting met terugwerkende kracht, ze geldt dus bijvoorbeeld ook voor voertuigen die afgelopen februari zijn geregistreerd. Voor de eigenaars is het een ijskoude douche, want soms moeten zij duizenden euro’s opleggen.

Als we het voorbeeld nemen van een Ford Transit van 125 kW, bedraagt de belasting op inverkeersstelling (BIV) nu 2.478 euro (voorheen 100 euro), een bedrag waar nog 700 euro CO2 ecomalus moet bijgeteld worden. En dat is nog niet alles: de jaarlijkse verkeersbelasting gaat van 148 euro naar… 486 euro. En de Belgische Vereniging van mobilhomebruikers gaf nog een voorbeeld aan de krant L’Avenir: voor een tweedehandsmodel van 5 jaar en 132 kW (2,8 liter) stijgt de BIV ook naar 1.362 euro en de ecomalus naar 1.200 euro. Maak de rekening: dat is meer dan 2.000 euro, terwijl het voorheen bijna niets was.

Mogelijkheid tot vrijstelling
Er is echter een mogelijkheid tot vrijstelling, maar op voorwaarde dat er minder dan 30 dagen per jaar wordt gereden, wat natuurlijk ingaat tegen de logica van een mobilhome die vaak wordt gebruikt. De Belgische Vereniging van mobilhomegebruikers is dan ook verrast door deze belastinghervorming, omdat het herstelplan van Wallonië voorziet in de bevordering van het kampeertoerisme. De verklaring: deze hervorming was al lang voor het herstelplan gepland door de voormalige minister van Begroting, Jean-Luc Crucke (MR)… die de regering inmiddels heeft verlaten.

De situatie is natuurlijk schadelijk voor alle mobilhomebezitters, die soms zware inspanningen hebben gedaan om deze vaak dure voertuigen aan te schaffen. Deze nieuwe belastingen lijken onrechtvaardig en dienen enkel om de schatkist van het Gewest te vullen die leeg is…

BRON: Gocar.be | David Leclercq7 thoughts on “<strong>Wallonië gaat mobilhomes zwaarder belasten</strong>

 • Schande, dan hebben de mensen gespaard om een camper te kunnen kopen en dan worden ze op een slinkse wijze gestraft wat een bewi ndsvoerders hebben wij toch in dit land

  Beantwoorden
  • We wonen niet meer in een land, wel in een Gewest…

   Beantwoorden
  • Weer een sector kapot , dat is waar ze bezig zijn . Die politiekers weten niet wat een camper is en wat er met gedaan wordt en hoe. Waar ze wel mee bezig zijn in België alles om zeep helpen , en geld veel geld uit de werkende mens zijn zakken halen . En waar wij hebben geïnvesteerd voor nog een klein beetje ontspanning te hebben , willen ze ook nog het onderste uit de kan .afvoeren met zulke politiekers en dan verwachten ze dat ze stemmen halen goe gelachen.
   MVG Bart

   Beantwoorden
 • Wat indien ik hoofdzakelijk in het buitenland rondtoer? En slechts de Belgische wegen om het land te kunnen verlaten. Op 2 maanden ben ik dan toch maar 2 dagen in België.

  Beantwoorden
 • Worden de werkenden mens voor alles gestraft. Gestraft om te willen werken, de olieprijzen swingen de pan uit om naar het werk te rijden. Geen werk geen inkomen. Als je dan je ganse leven fulltime gewerkt hebt en steeds bijgedragen hebt om het land te financieren en nog geprobeerd om nog een euro te sparen wordt je nog uit geperst als een citroen. Is het nog het leven waard om zo te moeten leven. Denk daar maar eens over na.

  Beantwoorden
 • Nog even en wij betalen evengoed deze belasting want Vlaanderen luistert mee.
  En dan maar zeggen dat er meer depressie is onder de mensen, je zou voor minder depressief worden. Wordt het eens niet hoog tijd dat wij allemaal op straat komen en deze regering ééns laat voelen dat ze niet met onze voeten moeten spelen. En dan verschieten ze ervan dat ze de ministers aan het zoeken zijn. 🤮🤮

  Beantwoorden
 • Oplossing, Camper in vlaanderen registreren. Voor al het extra geld zou ik dan een camper huren

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *