Frankrijk

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Nu ook Vignet nodig voor doortocht Lyon

Trek je met de auto, mobilhome of ander voertuig naar Lyon? Dan heb je sowieso een vignet voor Lyon nodig om via de autoroute du soleil te rijden én om onderweg Lyon te bereiken. Bovendien geldt er in de grote steden zoals Lyon sinds 1 januari 2020 een Lage Emissie Zone, kortweg LEZ. Sinds die datum mogen voertuigen voor het vervoer van goederen met Crit’Air 4 en 5 niet meer rijden en ook niet meer parkeren in deze zone. Sinds 1 januari 2021 geldt dit verbod tevens voor voertuigen met een Crit’Air 3.

Bedoeling van deze Lage Emissie Zone, in het Frans ‘Zone à Faibles Émissions’ of kortweg ZFE, is om in de meest vervuilende agglomeraties waarvan Lyon deel uitmaakt de luchtkwaliteit te verbeteren en daarmee ook de gezondheid van de bewoners. In Frankrijk zijn er al vele milieuzones om zo op grote schaal de luchtkwaliteit te kunnen controleren.

Uw aandacht voor 5 betrokken gemeenten

Een lage emissiezone in Frankrijk, zowel voor auto’s met een plaatselijk als voor buitenlands kenteken, is een perimeter waarin oude en vervuilende voertuigen niet binnen mogen. De reikwijdte van het LEZ Lyon omvat bijna alle districten van Lyon, de sectoren Villeurbanne, Bron en Vénissieux binnen de ringweg Laurent Bonnevay en Caluire-et-Cuire.

Op het kaartje hiernaast kan je deze volledige lage emissiezone in Frankrijk bekijken waar je verplicht bent om de juiste Crit’Air-sticker op je gemotoriseerd voertuig te kleven om te reizen. De omtrek van de milieuzone Lyon ZPA (‘zone à circulation restreinte’ wordt in het noorden begrensd door de gemeentegrens van Caluire-et-Cuire en door de noordelijke ringweg van Lyon in het 9de arrondissement van Lyon. In het oosten en het zuiden wordt de omtrek begrensd door de ringweg Laurent Bonnevay en in het westen, bij gebrek aan structurerende ringwegen, door de administratieve grenzen van Lyon.

Geografisch gezien heeft de LEZ Lyon betrekking op vijf andere steden en gemeenten. Het gaat om Lyon, de al vermelde gemeenten Villeurbanne, Bron en Vénissiieux en tot slot Caluire. Deze Franse steden en gemeenten vertegenwoordigen alleen al meer dan 90 % van de 48.000 inwoners die overmatig worden blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling langer dan toegelaten. Rond een aantal steden geldt trouwens een tijdelijke of permanente milieuzone. Daar heb je in heel Frankrijk dus een geldige sticker nodig. Eén en ander staat telkens met borden aangegeven.

Progressieve uitstap van Diesel

Concreet mag je niet meer rijden of parkeren in de LEZ van de metropool Lyon met vrachtwagens en lichte bestelwagens bestemd voor het vervoer van goederen als ze een Crit’Air-sticker 3, 4 of 5 hebben of ‘niet geclassificeerd’ zijn. Vanaf de zomer van 2022 komt er ook een verkeers- en parkeerverbod voor Crit’Air vignet 5 en niet-geclassificeerde voertuigen.

Het gaat hier om dieselvoertuigen die ouder zijn dan 20 jaar (geregistreerd voor 1 januari 2001) en benzinevoertuigen die ouder zijn dan 23 jaar (geregistreerd voor 1 januari 1997). Zij mogen niet rijden in deze permanente milieuzone.

Tussen 2023 en 2026 wordt het verbod progressief verdergezet. Ook gewone voertuigen, zoals personenwagens of mobilhomes, met Crit’Air 4, 3 en tot slot 2 mogen er dan noch rijden noch parkeren. Deze wijziging zal in fasen ingevoerd worden. Het officiële streefdoel voor 2040 is de uitstap van diesel. Het is dus belangrijk om je type voertuig te kennen. Die het meest vervuilend zijn, worden stilaan gebannen. Kijk dus goed na of je bijvoorbeeld een oranje sticker of een grijze sticker nodig hebt.

Momenteel mogen alleen voertuigen met een Crit’Air 0-, 1- en 2-sticker rijden en parkeren in Lyon, Caluire en Villeurbanne. Het gaat om een permanent geldige zone.

Bron: ecovignetfrankrijk.be

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkNUTTIGE INFO

Franse vakantie wordt duur als je niet weet wat dit ‘wybertje’ betekent

In Frankrijk zijn op diverse plekken rijstroken ingevoerd waarop alleen carpoolers mogen rijden. De stroken worden aangeduid met een witte ruit. Overtreders worden beboet.

Het gaat om een wit ruitlogo op een blauwe achtergrond, of een zwarte achtergrond op een variabel verkeersbord. Omdat de rijstroken niet de hele dag actief zijn, zijn de laatste variabele varianten het vaakst te zien. De ‘wyber’ is onder meer te zien op de A48 bij Grenoble en op de A6/A7 (M6/M7) bij Lyon.

Vakantiegangers die alleen in de auto zitten, mogen niet op deze rijbaan komen. De woorden Sauf 3,5t betekenen dat deze strook ook verboden is voor vrachtauto’s met een gewicht van 3500 kilogram. © Caradisiac

Tot 135 euro bekeuring
Deze rijstroken zijn uitsluitend toegankelijk voor auto’s met twee of meer mensen aan boord, voor taxi’s en voor auto’s met een groen Crit’Air 0-logo. Deze sticker is voorbehouden aan elektrische voertuigen. Overtreders lopen volgens de Franse website van de wegbeheerders het risico op een boete van 135 euro. De ANWB weet daaraan toe te voegen dat de boete ‘slechts’ 90 euro bedraagt wanneer je een eventueel boetebedrag direct overmaakt.

Flitssysteem
Het aantal passagiers in de auto wordt geteld door een flitssysteem op de middenberm, dat werkt met kunstmatige intelligentie. Deze zou ook fraude met levensechte poppen kunnen herkennen. Voordat een bekeuring wordt uitgedeeld, krijgen overtreders eerst nog borden boven de weg te zien met daarop het kenteken van hun auto en de boodschap dat ze in overtreding zijn.

Het flitssys­teem zou ook fraude met levensech­te poppen kunnen herkennen

Nederland
In 1993 werd in Nederland de eerste carpoolstrook van Europa geopend op de A1. De rijstrook was tevens een zogeheten wisselstrook, waarbij één rijstrook afwisselend werd gebruikt voor beide richtingen. Op deze strook mochten alleen auto’s met drie of meer inzittenden rijden. In 1994 werd de carpoolstrook opengesteld voor al het verkeer en deze staat nu bekend als de wisselstrook.

Verenigde Staten en Canada
In de Verenigde Staten en Canada kennen ze ook al heel lang door diamanten of ruiten aangewezen carpoolstroken. Daar mag je er alleen rijden als je met drie of meer personen in een auto zit. In Frankrijk lopen ankel vakantiegangers die alleen reizen – of met kleine, niet te detecteren kinderen op de achterbank – risico op een bekeuring.

Bron AD.nl Erik Kouwenhoven

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

Avontuurlijke CampertripsBLOGCAMPERFUNFrankrijk

WWII bezienswaardigheden Normandië + CP

Normandië, gelegen aan de noordwestkust van Frankrijk, is een gebied doordrenkt van geschiedenis, vooral vanwege zijn cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de invasie van Normandië in juni 1944, bekend als D-Day, lanceerden de geallieerden een grootschalige amfibische invasie die leidde tot het begin van het einde van de Duitse bezetting van Europa. Vandaag de dag blijft Normandië een belangrijke bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, met tal van gedenktekens, musea en begraafplaatsen die getuigen van de heldhaftige inspanningen en offers van de soldaten die hebben gestreden voor vrijheid en democratie.

De D-day stranden

De D-Day stranden, waaronder Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword, zijn de locaties waar de geallieerde troepen op 6 juni 1944 aan land gingen. Deze stranden zijn nu iconische historische locaties die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Op deze stranden zijn nog steeds de overblijfselen te zien van de bunkers, loopgraven en andere verdedigingswerken die door de Duitse bezetters zijn gebouwd. Bezoekers kunnen ook de musea bezoeken die zijn gewijd aan de D-Day-operatie, zoals het Utah Beach Museum en het Omaha Beach Memorial Museum.

Open hier voor de volledige “Gebied van de vulkanen en meren + CP | +/- 320 km” via MRA Routenavigatie en navigeren maar 😉


Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een klif aan de Normandische kust die een cruciale rol speelde tijdens de D-Day-operatie. Amerikaanse Rangers klommen op 6 juni 1944 deze steile kliffen op om de Duitse artillerieposities te neutraliseren. Het terrein is nu bewaard gebleven als een gedenkteken voor de dapperheid en opoffering van deze soldaten. Bezoekers kunnen de overblijfselen van de Duitse bunkers en de kraterachtige landschappen verkennen die zijn veroorzaakt door de geallieerde bombardementen.

Pegasus Bridge en het Airborne Museum

Pegasus Bridge, een strategische brug over het Caen-kanaal, was een van de eerste doelen van de geallieerde luchtlandingsoperaties tijdens D-Day. Britse troepen veroverden de brug in een gedurfde nachtelijke aanval, die cruciaal was voor het veiligstellen van de flanken van de invasiestranden. Het nabijgelegen Airborne Museum vertelt het verhaal van de Britse luchtlandingstroepen en hun rol in de invasie van Normandië. Bezoekers kunnen een replica van de Pegasus-brug zien en een uitgebreide collectie artefacten en memorabilia verkennen die verband houden met de luchtlandingstroepen.

Bayeux en het Tapijt van Bayeux

Bayeux, een schilderachtig stadje in Normandië, herbergt het beroemde Tapijt van Bayeux, een 11e-eeuws borduurwerk dat de Normandische verovering van Engeland in 1066 afbeeldt. Het Tapijt van Bayeux biedt een fascinerende historische context voor de gebeurtenissen die leidden tot de invasie van Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bayeux zelf heeft ook een rijke geschiedenis en prachtige middeleeuwse architectuur, waardoor het een populaire bestemming is voor bezoekers van Normandië.

Normandische Amerikaanse Begraafplaats en Gedenkteken

De Normandische Amerikaanse Begraafplaats en Gedenkteken bevindt zich op een klif boven Omaha Beach en is de laatste rustplaats van meer dan 9.000 Amerikaanse soldaten die hun leven hebben gegeven tijdens de Slag om Normandië. Het terrein biedt een ontroerend eerbetoon aan de gevallenen, met witte kruisen en Davidsterren die perfect zijn uitgelijnd op groene gazons, omringd door een prachtig uitzicht op de kustlijn. Het aangrenzende bezoekerscentrum biedt educatieve tentoonstellingen en persoonlijke verhalen van soldaten die hebben gevochten en gestorven zijn tijdens de strijd.

Conslcusie

Normandië is een aangrijpende en gedenkwaardige bestemming voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Met zijn indrukwekkende gedenktekens, musea en historische locaties biedt het een diepgaand inzicht in de gebeurtenissen van D-Day en de opmerkelijke moed en opoffering van de soldaten die hebben gestreden voor vrijheid en rechtvaardigheid. Een bezoek aan Normandië is niet alleen een reis naar het verleden, maar ook een eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven voor een betere toekomst.

BRON: Camperportaal Camperfun

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWSFrankrijk

Diefstal nabij Mont Saint-Michel: Camperaars het doelwit van inbraak

In de vredige nacht van woensdag 27 maart werden de rust en sereniteit van meerdere camperaars verstoord toen dieven toesloegen in de omgeving van Mont Saint-Michel. In de gemeenten Pontorson en Beauvoir, gelegen vlakbij dit iconische Franse monument, werden verschillende campers het doelwit van inbraak terwijl hun eigenaren rustig sliepen.

Het nieuws van deze ongelukkige gebeurtenissen verspreidde zich snel onder degenen die de rust van het platteland opzochten en hun nacht doorbrachten in de schaduw van Mont Saint-Michel. Wat had moeten zijn als een rustige nacht onder de sterren, veranderde plotseling in een bron van angst en onzekerheid voor meerdere reizigers.

Volgens de lokale autoriteiten zijn er in de nacht van de 27e maart verschillende voertuigen beroofd in de gebieden Moidrey in Pontorson en Beauvoir op de weg naar Mont Saint-Michel. De daders zijn vermoedelijk de voertuigen binnengedrongen – sommige bleken niet afgesloten te zijn – om persoonlijke bezittingen te stelen terwijl de eigenaren onwetend sliepen.

Een geruststellende vaststelling in deze ongelukkige reeks inbraken is dat er volgens de gendarmes geen aanvallen op mensen hebben plaatsgevonden. Desalniettemin blijft het een alarmerende situatie voor degenen die op doorreis zijn en hun toevlucht zoeken in de nabijheid van Mont Saint-Michel.

Bij de plaatselijke karamelwinkel Maison Pèlerin, grenzend aan de camperplaats in Beauvoir, wordt gesproken over zeven campers die het doelwit waren van deze diefstallen. Dit heeft geleid tot een dringende oproep van de gendarmerie aan alle camperaars die door de regio reizen om waakzaam te zijn. Ze worden aangespoord om hun voertuigen zorgvuldig af te sluiten en geen waardevolle bezittingen zichtbaar achter te laten, zelfs niet tijdens de rustigste nachten.

Deze gebeurtenissen dienen als een waarschuwing voor degenen die de schoonheid van Mont Saint-Michel willen ervaren en tegelijkertijd willen genieten van de vrijheid van het camperen. Hoewel het gebied bekend staat om zijn idyllische landschappen en historische charme, is het belangrijk om zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om ongewenste incidenten te voorkomen.

Het blijft een trieste realiteit dat zelfs op de meest vredige locaties, zoals de omgeving van Mont Saint-Michel, dieven kunnen toeslaan en de gemoedsrust van reizigers kunnen verstoren. Hopelijk zal deze wake-up call dienen als een herinnering aan het belang van waakzaamheid en voorbereiding, zelfs in de meest schilderachtige omgevingen.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

Bron lamanchelibre.fr

Avontuurlijke CampertripsBLOGCAMPERFUNFrankrijk

(F) Gebied van de Vulkanen en Meren + CP

De Auvergne, is een openluchtmuseum van de vulkanen, een regio in het hart van Frankrijk, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, met name zijn vulkanen en meren. Dit gebied, gelegen in het Centraal Massief, herbergt een geologisch erfgoed dat uniek is in Europa. Laten we eens dieper ingaan op de fascinerende aspecten van dit gebied:

Geografische Ligging:

Auvergne is gelegen in het centrale zuidelijke deel van Frankrijk. Het omvat de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. De regio wordt gedomineerd door het Centraal Massief, een oud vulkanisch plateau dat is gevormd door miljoenen jaren van vulkanische activiteit.

Open hier voor de volledige “Gebied van de vulkanen en meren + CP | +/- 320 km” via MRA Routenavigatie en navigeren maar 😉


Vulkanen:

  • Puy de Dôme: Een van de meest iconische vulkanen in de regio. Het is niet alleen een natuurlijke trekpleister, maar ook een historische en culturele locatie. Op de top bevindt zich een Romeinse tempel gewijd aan de god Mercurius.
  • Puy de Sancy: Met een hoogte van 1886 meter is dit de hoogste piek in het Centraal Massief. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, skiërs en natuurliefhebbers.
  • Puy de la Vache en Puy de Lassolas: Deze twee vulkanen staan bekend om hun basaltzuilen, die lijken op reusachtige orgelpijpen. Ze bieden een spectaculair uitzicht op het omringende landschap.
  • Vulcania: Hoewel technisch gezien geen natuurlijke vulkaan, is Vulcania een educatief pretpark gewijd aan vulkanisme. Het biedt interactieve tentoonstellingen en attracties die bezoekers informeren over de wetenschap achter vulkanen.

Meren:

  • Lac Pavin: Een kratermeer dat is ontstaan door vulkanische activiteit. Het wordt beschouwd als een van de diepste meren in Frankrijk en trekt vele bezoekers voor recreatieve activiteiten zoals vissen en kanoën.
  • Lac Chambon: Gelegen aan de voet van de Puy de Sancy, is dit meer populair bij watersporters en strandgangers. Het biedt een schilderachtig uitzicht op de omringende bergen en bossen.
  • Lac d’Aydat: Een ander vulkanisch meer dat zich kenmerkt door zijn heldere water en omringende groene landschap. Het is een ideale plek voor zwemmen, varen en picknicken.

Toeristische Activiteiten:

  • Wandelen: Auvergne biedt een uitgebreid netwerk van wandelpaden die bezoekers langs vulkanen, meren en pittoreske dorpjes voeren.
  • Skiën: In de wintermaanden trekken de skigebieden rondom de Puy de Sancy vele wintersportliefhebbers.
  • Culturele Verkenning: Naast zijn natuurlijke schoonheid heeft Auvergne ook een rijke culturele erfgoed, met middeleeuwse kastelen, Romaanse kerken en schilderachtige stadjes zoals Clermont-Ferrand en Le Puy-en-Velay.

Conclusie

Auvergne’s vulkanen en meren vormen een uniek en boeiend landschap dat zowel natuurliefhebbers als avonturiers aantrekt. De combinatie van geologische wonderen, outdoor activiteiten en culturele bezienswaardigheden maakt het tot een must-visit bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar authentieke ervaringen in het hart van Frankrijk.

BRON: Camperportaal Camperfun

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkNUTTIGE INFO

Vakantiegangers opgelet: dit is de enige rondweg in Europa waar invoegend verkeer voorrang heeft

Personen die op vakantie gaan naar het buitenland krijgen soms te maken met bizarre verkeersregels. Elk land heeft wel één of twee uitzonderingen, maar in één land kan een ogenschijnlijk omgekeerde voorrangsregel voor gevaarlijke situaties zorgen.


Wie in Groot-Brittannië voetgangers of fietsers nat maakt door als automobilist door een plas te rijden, riskeert bijvoorbeeld een boete van 100 tot 5000 pond, plus drie strafpunten op het rijbewijs. In Spanje kun je beboet worden als je met teenslippers rijdt of een arm of ander lichaamsdeel uit het raam steekt. Maar de vreemdste regel is het verbod om iets te dragen dat je oren bedekt, of dat nou een hoed is of een koptelefoon.

Onderkant auto controleren
In Duitsland mag je op veel plekken zo hard rijden als je wilt, maar als je zonder brandstof langs de snelweg komt te staan, staat je een hoge bekeuring te wachten – soms zelfs een rijverbod. En in Denemarken moeten automobilisten voordat ze wegrijden verplicht de onderkant van hun auto controleren ‘om te kijken of er geen kinderen onder liggen te slapen’.

In veel gevallen gaat het om onschuldige en zelfs lachwekkende dingen die zelden tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Anders is dat bij een afwijkende verkeersregel in Frankrijk. Daar heeft invoegend verkeer op de Périphérique – de rondweg rond Parijs – namelijk voorrang op het verkeer dat op de hoofdrijbaan rijdt. Deze regel is algemeen bekend bij Fransen, die er dan ook gretig gebruik van maken door hun auto ongezien de hoofdrijbaan op te slingeren, iets wat bij Nederlanders soms tot abrupte rem-ingrepen leidt.

‘Asociale Parijzenaren’
,,Wij hielden in Parijs tot voor kort altijd braaf rechts aan op de Périphérique”, zegt Maarten Kouwenhoven, eigenaar van een vakantiehuis in de Dordogne. ,,Ook omdat we vaak met een aanhanger rijden. Maar het viel ons wel op dat die Parijzenaren zo asociaal rijden door ons zomaar af te snijden bij het invoegen, totdat we van een Fransman hoorden dat invoegend verkeer daar voorrang heeft. Sinds die tijd mijden we de rechterbaan zoveel mogelijk.”

De reden dat het invoegend verkeer voorrang heeft, komt doordat de 35 kilometer lange Boulevard Péripherique officieel geen snelwegstatus heeft. ,,Het is een stedelijke weg”, zegt Sanne Over van de ANWB. ,,Hierdoor geldt dat verkeer van rechts voorrang heeft volgens de Franse wegcode.” De reden dat men hiervoor heeft gekozen is waarschijnlijk omdat de op- en afritten kort zijn en vaak eindigen bij een pijler van een brug of viaduct in plaats van een vluchtstrook.

Tweede rijstrook van rechts
Ervaren Frankrijk-gangers adviseren dan ook om zoveel mogelijk op de tweede rijstrook van rechts te rijden. Daarmee voorkom je dat je getorpedeerd wordt door invoegende Parijzenaren. Keerzijde is dat je in theorie zelf ook minder stress hebt wanneer je zelf invoegt op deze rondweg van Parijs. Iedereen moet dan, volgens de Franse wegcode, immers ook plaatsmaken voor jou.

Bron AD.nl Erik Kouwenhoven

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Opwindende onthulling: Tolheffing stijgt opnieuw

Op 1 februari stijgen tolkosten voor Franse snelwegen: Tarieven omhoog voor populaire routes.

Reizen met de auto naar Frankrijk wordt op 1 februari kostbaarder, aangezien de tarieven op de tolsnelwegen een gemiddelde stijging van 2,7 procent ondergaan. Voor het meest prijzige traject wordt zelfs een verhoging van 5,83 procent doorgevoerd.

Dit fenomeen wordt aangewakkerd door het feit dat ongeveer driekwart van alle autosnelwegen bij onze noorderburen in concessie wordt gegeven aan particuliere bedrijven. Jaarlijks passen deze concessiehouders op 1 februari hun tarieven aan.

Vinci Autoroutes, als de grootste concessiehouder met 4.443 kilometer snelwegen in het westen en zuiden van Frankrijk, zal een tariefverhoging van 2,7 procent doorvoeren. Sanef en SAPN, beide actief in het noorden van het land, verhogen hun tarieven respectievelijk met 2,79 en 3,08 procent. Voor APPR en Area, die hun diensten aanbieden in het centrum en het oosten, betekent dit een stijging van 3,02 en 3,04 procent in de tolkosten.

De meest opmerkelijke stijging doet zich voor bij het Viaduct van Millau: de tolbrug wordt in de zomer 5,56 procent duurder en gedurende de rest van het jaar zelfs 5,83 procent. Een opvallend patroon is te ontdekken, aangezien de kortste trajecten de grootste prijsstijgingen laten zien. Zo zal de Mont-Blanc tunnel 3,32 procent duurder worden, de Duplex 86 in Île-de-France 4,77 procent, de A79 in de Allier 4,99 procent, en het traject Rouen-Le Havre (A150) zelfs met 5,41 procent stijgen. Een uitzondering op deze regel vormt de ‘Pont de Normandie‘, waar de tol slechts met 1,72 procent omhoog gaat.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGFrankrijkNUTTIGE INFO

PARIJS: Snelheden verlaagd naar 50 km/u op de ringweg vanaf September 2024?

Na een Parijse binnenstad van 30 km/u, wordt de ringweg van Parijs binnenkort beperkt tot 50 km/u! Na de Olympische Spelen van Parijs 2024, vanaf half september, zul je langzamer moeten rijden! Tenzij de regering anders zegt…

Parijse ringweg

Het was een van de campagnebeloften van Anne Hidalgo: de burgemeester van Parijs gaat de maximumsnelheid op de ringweg van Parijs verlagen van 70 km/u naar 50 km/u. De miljoenen automobilisten die dagelijks gebruik maken van de ringweg rond Parijs zullen dus gedwongen worden om langzamer te rijden tussen nu en september, na de Olympische Spelen van Parijs 2024. Dit zal een hele verandering zijn voor de gebruikers van de ringweg, die zich al zullen moeten aanpassen aan de rijstrook die gereserveerd is voor atleten tijdens de competitie, gevolgd door carpoolen en bussen.

Volgens verkeersspecialisten zou een ringweg die beperkt is tot 50 km/u de vervuiling en geluidsoverlast verminderen en het verkeer vlotter laten doorstromen. Volgens haar berekeningen schat Bruitparif dat een verlaging van de verkeerssnelheid het geluidsniveau met 2 tot 3 decibel zou kunnen verminderen. Als onderdeel van haar Klimaatplan wil de stad Parijs het verkeer op deze belangrijke verkeersader in de regio Parijs, waar tijdens de spits een gemiddelde snelheid van 30 tot 45 km/u wordt bereikt, aanpassen.

Ter herinnering: de maximumsnelheid op de ringweg was 90 km/u vóór 1993 en werd verlaagd naar 70 km/u in 2014. Dan Lert, de burgemeester die verantwoordelijk is voor de ecologische transitie, vertelde op een conferentie dat dit 1.500 vroegtijdige sterfgevallen in de buitenwijken van de hoofdstad zou kunnen voorkomen, met minder stikstofdioxide in de lucht die gerelateerd is aan het wegverkeer. Maar de regering lijkt het niet eens te zijn met deze limiet, die wel eens terzijde geschoven zou kunnen worden. Antwoord eind 2024!

BRON : sortiraparis.com Door Graziella de Sortiraparis, Cécile de Sortiraparis

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPERPLAATSENFrankrijk

Camping La Roquette

Camperplaats BETALEND
Plaats : Châteaurenard
Adres : Avenue Jean Mermoz 745, 13160 Châteaurenard FRANCE Provence
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 43.88422, 4.869759
Aantal plaatsen : 48
Opening/sluiting : Gesloten 15/10 – 01/04
Site code : #86508 Park4night
Vlag Frankrijk
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Gras
Douches : Ja
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Ja
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Ja
Bakkerij : Ja
Betaling servicepunten : Online
Reserveringssysteem : Ja
Zwembad : Ja
BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Op reis naar Frankrijk? Let op voor onzichtbare tolwegen en permanente lage-emissiezones

Frankrijk blijft de populairste reisbestemming van de Belg. Maar wie met de auto richting het zuiden vertrekt, maakt beter eerst wat huiswerk. Bepaalde spelregels op en rond de Franse snelwegen zijn sinds vorige zomer veranderd (én ze kosten je geld).

Volgens mobiliteitsorganisatie VAB kiest 42 procent van de Belgische toeristen voor een bezoek aan onze zuiderburen. Mais, attention! “Heel wat grote Franse steden hebben sinds enkele maanden een permanente lage-emissiezone – ofwel ZFE (bij ons LEZ) – ingevoerd”, weet woordvoerder Mich Vergauwen van VAB. “Deze zones zijn niet meer afhankelijk van de luchtkwaliteit, maar gelden nu ook permanent en op alle uren van de dag, ook tijdens het weekend.”

Lage Emissiezones FRANKRIJK

Voortaan heb je dus ook een ‘Crit’air-vignet’ nodig om in Reims, Montpellier, Grenoble, Toulouse, Marseille, Nice of Rouen rond te rijden. Zo’n vignet kun je eenvoudig online aanvragen. “Ook in Lyon en Straatsburg moesten de regels rond ZFE in principe al nageleefd worden, maar boetes werden er nog niet uitgeschreven. Sinds dit jaar wel.”

ONZICHTBARE TOL
Verder is er deze zomer voor het eerst in Frankrijk een snelweg waar je ‘onzichtbaar’ tol moet betalen, zoals dat al langer op verschillende wegen in Portugal gebeurt. Het bewuste traject bevindt zich in de Auvergne, in Centraal-Frankrijk. “Op de A79 tussen Montmarault en Digoin is een traject van 88 kilometer waar je geen tolpoortjes meer passeert, maar wél moet betalen. Langs en boven deze tolwegen staan borden met ‘Péage Flux Libre’. Betalen kan online of bij een van de zestien automaten langs het traject. Vanaf zeven dagen voor je rit tot 72 uur erna kan je betalen”, duidt Vergauwen.

“De makkelijkste manier om te betalen is door op voorhand een tolbadge aan te schaffen, bijvoorbeeld de Bip&Go-badge. Om in de toekomst vlotter verkeer te garanderen en files aan tolhuisjes te vermijden, zal op termijn een pak extra snelwegen op die manier werken. Reis je deze zomer naar onze zuiderburen, dan is het dus extra opletten geblazen. De boetes zijn niet van de poes. Het niet of niet tijdig betalen van tol op dit traject kan leiden tot een boete van 90 tot 375 euro.”

MEER PÉAGE
De Franse overheid heeft, onder impuls van de inflatie en wegwerkzaamheden, ook de ‘péage’ op haar snelwegen stevig verhoogd. “Wie over de Franse snelwegen rijdt, betaalt daar sinds februari een pak meer voor. De péage werd in één keer 4,75 procent duurder. Vorig jaar werd de tol ook al met 2 procent verhoogd. Een trip naar Montpellier kost je deze zomer zo 3,50 euro meer, voor Bordeaux moet je er 4 euro bijtellen en voor Nice 4,50 euro. Ook voor de belangrijkste tunnels betaal je voortaan meer. Een rit door de Mont-Blanc- en Fréjus-tunnel is nu 3,50 euro duurder.

“De belangrijkste tip om niet te veel péage te betalen is om de juiste route te kiezen. Franse snelwegen worden door verschillende bedrijven uitgebaat. Daarom betaal je op bepaalde trajecten geen of weinig tol en op sommige trajecten een pak meer”, tipt Vergauwen.

BRON: demorgen.be Thomas RosseelBelgiëBLOGCAMPERFUNFrankrijkTRIPS

Een kerstige roadtrip naar de Elzas

De traditie van het Rijnland zorgt ervoor dat Kerstmis een van de fijnste tijden van het jaar is. Een aangename en gezellige sfeer, de lekkere geuren van kruiden en kaneel, prachtige versieringen en verlichting: dit is de ambiance die er in de hele Elzas heerst!

Tijdens het ontdekken van de chalets op de kerstmarkten, wordt u verwend met lekkere specialiteiten of een heerlijke glühwein. De ambachtslieden onthullen hun bedrevenheid, met mooie creaties voor als u cadeaus zoekt. Overal is er bedrijvigheid in de straten en ze bieden plaats voor ontmoetingen en gezelligheid in de meest zuivere geest van Kerstmis.

OBERNAI
Ver weg van de drukte van de grote steden, vertrouwt Obernai, in zijn omgeving, op authenticiteit en gezelligheid. Dit is wat bezoekers onthouden; Elzassers zullen zeggen dat het “zo heimlich” is….
Dit woord vat de sfeer in de stad samen, vooral in het donker: de warmte en magie van een echte Elzasser kerst…

Het ligt op de wijnroute, aan de voet van de Vogezen en de Mont Sainte Odile, en is een buitengewoon aantrekkelijk oord.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Obernai (2022)
Parking des Remparts

EGUISHEIM
Net ten zuiden van Colmar ligt Eguisheim. Het dorp in de Elzas is in cirkels gebouwd rondom een kasteel uit de dertiende eeuw en heeft zo een zeer originele vorm. Van de burcht is helaas alleen de kapel nog over maar is daar niet minder interessant om. Eguisheim is geheel omringt door wijngaarden en daar worden de twee beste wijnen van de Elzas verbouwd; de Eichberg en Pfersigberg.

Eén van die kleine dorpjes in de Elzas wat een grote charme heeft, omdat de huizen nog steeds de typische vakwerkstructuur hebben. Ze vallen vooral op tijdens de kerstperiode.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Eguisheim (2022)
CAMPING Les Trois Chateaux 

COLMAR
Ook in het kleinere Colmar, midden tussen de wijngaarden van de Elzas, weten ze hoe ze de kerstslingers moeten ophangen. In de wijk Petite Venise, die bekendstaat om zijn pittoreske vakwerkhuizen, romantische grachten en bloemrijke (’s zomers dan) straatjes, vind je maar liefst zes kerstmarkten. Genoeg voor een dag vol magie, die door de duizenden lichtjes bij het vallen van de nacht alleen maar groter wordt.

Schilderachtige vakwerkhuizen, romantische grachten, kerst versierde vensters en gevels, een doolhof aan geplaveide steegjes en heerlijke gastronomie: Colmar, één van de elegantste steden van de Elzas.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Colmar (2022)
CAMPING CityKamp de L’Ill Colmar

STRAASBURG
Het was in Straatsburg in 1570 dat de allereerste editie van de oudste kerstmarkt van Europa plaatsvond, toen de “Christkindelsmärik” (markt van het kindje Jezus) genoemd. Sindsdien heeft Straatsburg de traditie van een traditionele, authentieke, warme en genereuze kerst in de Elzas elk jaar voortgezet. “Straatsburg, de hoofdstad van Kerstmis” blijft herhaaldelijk succes genieten door het oude met het nieuwe te vermengen, voortdurend verrassend en toch authentiek om de tradities die het beroemd hebben gemaakt.

Het historische centrum van de stad maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Strasbourg (2022)
CAMPING CityKamp Strasbourg 

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPERPLAATSENFrankrijk

Camping Les 3 Châteaux Eguisheim

Camperplaats BETALEND
Plaats : Eguisheim
Adres : 10 Rue du Bassin, 68420 Eguisheim FRANCE Elzas
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 48.042761, 7.299552
Aantal plaatsen : 120
Opening/sluiting : 01/04-04/11 en tijdens de Elzasser kerstmarkt
Site code : #20340 Park4night #51630 Campercontact
Vlag Frankrijk
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Gras
Douches : Ja
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Nee
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Ja
Bakkerij : Nee
Betaling servicepunten : Online
Reserveringssysteem : Ja
Zwembad : Nee

Camperfun

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPERPLAATSENFrankrijk

Camping CityKamp de L’Ill Colmar

Camperplaats BETALEND
Plaats : Horbourg-Wihr
Adres : Allée du Camping, 68180 Horbourg-Wihr FRANCE Elzas
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 48.077499, 7.38666
Aantal plaatsen : 150
Opening/sluiting : Gesloten 03/01-30/03
Site code : #4645 Park4night
Vlag Frankrijk
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Gras
Douches : Ja
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Ja
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Ja
Bakkerij : Ja
Betaling servicepunten : Online
Reserveringssysteem : Ja
Zwembad : Ja
BLOGCAMPERPLAATSENFrankrijk

Camping CityKamp Strasbourg

Camperplaats BETALEND
Plaats : Strasbourg
Adres : 9 Rue de l’auberge de jeunesse, 67200 Strasbourg FRANCE Elzas
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 48.574402, 7.71797
Aantal plaatsen : 195
Opening/sluiting : Het hele jaar open
Site code : #837 Park4night #41703 Campercontact
Vlag Frankrijk
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond :
Douches : Ja
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Ja
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Ja
Bakkerij : Ja
Betaling servicepunten : Online
Reserveringssysteem : Ja
Zwembad : Ja
BLOGCAMPERPLAATSENFrankrijk

Parking des Rempart Obernai

Camperplaats GRATIS DAG EN NACHT PARKEREN
Plaats : Obernai
Adres : 67210 Obernai FRANCE Elzas
Website : NVT
GPS coördinaten : 48.460403, 7.486211
Aantal plaatsen : 25
Opening/sluiting : Het hele jaar geopend
Site code : #180572 Park4night #8798 Campercontact
Vlag Frankrijk
Prijs : Gratis
Elektriciteit : Nee
Drinkwater : Nee
Grijs water : Nee
Zwart water : Nee
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : kiesel ondergrond
Douches : Nee
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Nee
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Nee
Bakkerij : Ja
Betaling servicepunten : NVT
Reserveringssysteem : Nee
Zwembad : Ja

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijk

Orange: een camper ingebed onder de Camaret-wegbrug, de weg geblokkeerd

De gecrashte camper blokkeert de weg. Het verkeer wordt in beide richtingen stilgelegd.

Deze zondag 11 december aan het einde van de dag, rond 17.00 uur, kwam er een camper onder de brug door op de weg naar Camaret, in Orange.

Volgens de eerste elementen zou de bestuurder de borden met de maximale hoogte van de brug (2m30) niet gezien hebben door de weerkaatsing van de zon op zijn voorruit.

Volgens een politiebron zijn er bij het ongeval geen slachtoffers gevallen. Het voertuig daarentegen is totaal vernield, althans de achtercabine. De weg is daardoor in beide richtingen afgesloten voor verkeer. Het gaat weer open zodra het puin is opgeruimd en de camper is geëvacueerd.

BRON Foto Le DL /Guillaume BALAY

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPERPLAATSENFrankrijk

Camperplaats Eguisheim

Camperplaats BETALEND
Plaats : Eguisheim
Adres : 1 Grand-Rue, 68420 Eguisheim FRANCE Elzas
Website : Nvt
GPS coördinaten : 48.040696, 7.308807
Aantal plaatsen : 120
Opening/sluiting : Het hele jaar geopend
Site code : #340206 Park4night #73894 Campercontact
Vlag Frankrijk
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Nee
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Verhard
Douches : Nee
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Ja
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Nee
Bakkerij : Nee
Betaling servicepunten : Online
Reserveringssysteem : Nee
Zwembad : Nee

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPERFUNFrankrijkSpanjeTRIPS

Trip door FRANKRIJK met eindbestemming BARCELONA

Voor de eerste maal vertrokken met de aanhangwagen met scooter, zo heb je een grotere bewegingsvrijheid.
Een klein overzicht van deze prachtige plaatsen, incl. link naar bezochte Campings / Camperplaatsen.

Rit richting Barcelona 2798 km

CLERMONT-FERRAND PANORAMIQUE DES DÔMES Auvergne

Panoramique des Dômes is een metershoge tandradbaan op de flanken van de uitgedoofde vulkaan Puy de Dôme gelegen in het Franse Centraal Massief.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Panoramique des Dômes
CAMPING Huttopia Royat

VILLEFRANCHE-DE-CONFLENT Pyrénées-Oriental

Villefranche-de-Conflent is een gemeente in het Franse departement Pyrénées-Oriental en erkend als één van de mooiste dorpen in Frankrijk.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Villefranche-de-Conflent
CAMPING Le Rotja

LA COVA BASTERA Pyrénées-Oriental

De Cova Bastera grot is enige versterkte grot in Europa door Vauban.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Grot Cova Bastera
CAMPING Le Rotja

TABLE D’ORIENTATION DE LA TOUR DE GOA Pyrénées-Orientales

De ongerepte natuurgebieden, de parels van de Pyrénées-Orientales.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Pyrénées-Orientales
CAMPING Le Rotja

LES ORGUES D,ILLE-SUR-TÊT Pyrénées-Orientales

De site van Orgues d’Ille-sur-Têt een echt mineraal juweel, geclassificeerd als een beschermde site.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Les Orgues d’Ille-sur-Têt
CAMPING Le Rotja

GROTTES DES CANALETTES Pyrénées-Orientales

Grotte des Grandes Canalettes is een bijzondere grot, ook wel bekend als ‘het ondergrondse Versailles van de Pyreneeën
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Grottes-des-Canalettes
CAMPING Le Rotja

BARCELONA Catalonië

Catalonië is een zelfstandige regio in het noordoosten van Spanje, grenzend aan Frankrijk, de hoofdstad van deze regio is de stad Barcelona.
Bekijk het foto album via de FB groep SPANJE – Barcelona I en Barcelona II
CAMPING Barcelona

PERPIGNAN Languedoc-Roussillon

De stad is gelegen in de regio Languedoc-Roussillon, en is de hoofdstad van het departement Pyrénées-Orientales.
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Perpignan
CAMPING Les Rives du Lac Villeneuve de la Roho

ONIRIA AQUARIUM Canet-en-Roussillon

Oniria, het nieuwe aquarium in Canet-en-Roussillon, Pyrénées-Orientales.
Bezoek de waterwerelden van Oniria, veel meer dan een aquarium
Bekijk HIER het foto album via de FB groep FRANKRIJK – Aquarium Oniria
CAMPING Les Rives du Lac Villeneuve de la Roho

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

A79, de eerste snelweg zonder tolbarrière: hoe werkt dit systeem?

Op de A79 hoeft u niet meer te stoppen.
Tolpoorten zijn verwijderd en vervangen door portalen die kentekenplaten scannen.
Hoe werkt het precies?

Stoppen is niet nodig. Automobilisten rijden nu met de toegestane snelheid op de A79. Er zijn geen barrières meer op dit gedeelte dat het departement Allier van oost naar west doorkruist. Maar deze vrijdagochtend hadden automobilisten geen idee hoe het werkte. “We zijn door de poort gereden, maar hebben nog niet betaald. We vragen ons een beetje af hoe het in de praktijk gaat werken” , getuigt een automobilist, in het 13H-rapport van TF1 bovenaan dit artikel.

Het principe is echter eenvoudig. Het doel is om de files tijdens grote vakantievertrekken te beperken. “Je gaat met 130 km/u onder portalen door, dus je stopt niet, je blijft circuleren en je betaalt ervoor of erna. Het eenvoudigste is om te worden uitgerust met een elektronische tol, want daar wordt je reis opgenomen account en zoals gewoonlijk ontvangt u uw maandelijkse factuur” , legt Véronique Tallon uit, klantendirecteur voor de snelwegen Parijs-Rhin Rhône (APRR). 

Terminals om te betalen
Als u echter geen badge heeft, is de oplossing om uw kenteken- en bankgegevens voor eens en voor altijd te registreren op het snelwegterrein. Het systeem bestaat al heel lang in het buitenland en is vooral aantrekkelijk voor vrachtwagenchauffeurs. “Het is meer een kwestie van opletten, files en ook verbruik. Opnieuw starten met veel gewicht leidt tot extra verbruik” , zegt een chauffeur. 

Ten slotte zijn er zestien terminals bij de afritten van de snelweg waar u met creditcard of met munten kunt betalen. De 88 kilometer snelweg kost maximaal vijf euro. Maar pas op, automobilisten hebben slechts 72 uur om hun reis te betalen. “Als de klant het bedrag van de tol niet verzekert tijdens de 72 uur, wordt hij opnieuw gelanceerd en wordt hem een ​​vaste schadevergoeding van 90 euro opgelegd als hij zijn betaling niet heeft gedaan” , waarschuwt Philippe Appert, adjunct-directeur van de APR. Het freeflow-systeem wordt tegen 2024 geïnstalleerd op de snelweg in Normandië en tussen Cahors en Toulouse. 

BRON TF1.fr

ALIAE-klantenservice
Voor vragen over free-flow tolheffingen op de A79 en gerelateerde betalingsoplossingen, kunt u contact opnemen met de klantenservice op 0 806 005 005 (gratis service + gespreksprijs) van Maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 19:00 uur

ALIAE betaalsite : https://paiement.aliae.com/fr/

Nieuwsbrief ontvangen?
Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOLNUTTIGE INFO

Snelwegen: barrièrevrije tolgelden komen aan in Frankrijk

De eerste tolsnelweg zonder tolpoort in Frankrijk gaat vrijdag open in de Allier.
Naar verwachting zullen dit soort wegvakken de komende jaren steeds talrijker worden.

Automobilisten zullen geleidelijk hun gewoonten moeten veranderen. De eerste tolsnelweg zonder tolpoort gaat vrijdag open in Frankrijk. Dit is de A79, 88 kilometer lang, die Montmarault (Allier) verbindt met Digoin (Saône-et-Loire). Hierop kunnen gebruikers met de toegestane snelheid reizen, zonder te vertragen of te stoppen, en passeren ze onder poorten die zijn uitgerust met camera’s en sensoren die hun voertuig kunnen identificeren.

72 uur om te betalen
Chauffeurs hebben de keuze tussen verschillende betaalmethoden, legt Pierre Méau, adjunct-klantendirecteur van Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR) uit. De eenvoudigste oplossing is het verkrijgen van een klassieke elektronische tolbadge, ongeacht de leverancier. Het is ook mogelijk om uw reis rechtstreeks op de snelwegwebsite te betalen, hetzij door uw kenteken en bankgegevens te registreren, hetzij door voor elke passage te betalen. Tot slot zijn er langs de A79 16 terminals geplaatst. Ze zullen betaling per kaart of contant toestaan.

“De klant heeft 72 uur om zijn reis te betalen”, waarschuwt Pierre Méau. Overtreders riskeren een boete van 90 euro, bovenop het bedrag van de tol. Zonder afwikkeling binnen 60 dagen kan de boete zelfs oplopen tot 375 euro. De exploitant krijgt toegang tot het bestand met Europese kentekenplaten. 

Snelwegen opgeroepen om te ontwikkelen
Dit type “free-flow” snelweg bestaat al lang in het buitenland. Veel assen – bijvoorbeeld tussen Johannesburg en Pretoria (Zuid-Afrika), rond Toronto (Canada), in veel Amerikaanse staten of in de buurt van Milaan (Italië) – hebben dit systeem al overgenomen. In Frankrijk heeft de Société des Autoroutes du Nord et de l’Est de la France (Sanef) het knooppunt Boulay-Moselle op de snelweg A4 omgevormd tot een laboratorium en heeft daar in 2019 de fysieke barrières weggenomen. Ondanks enkele incidenten bij de start, “het systeem bewees zijn betrouwbaarheid en klanten maakten kennis met dit nieuwe betalingssysteem”, verzekert directeur Arnaud Quemard.

Stroomlijn het verkeer en verminder de CO2-uitstoot
De verwachting is dat autosnelwegen zonder tolbarrières de komende jaren wijdverbreid zullen worden in Frankrijk. De A13 en A14, de Autoroute blanche (A40), of de toekomstige A69 tussen Toulouse en Castres zijn de volgende op de lijst. “Op de A13 en de A14 tussen Parijs en Caen zijn er vijf slagbomen, met vrij sterk woon-werkverkeer en aanzienlijke pieken in het weekend. Bij elke tolbarrière is er een halte met mogelijk kurken” , benadrukt Arnaud Quemard. Op dit traject worden tussen medio 2024 en medio 2025 stapsgewijs de slagbomen vervangen door poorten. “Het doel is om de snelweg recht te trekken” , door 28 hectare terug te geven aan de natuur

Naast het besparen van tijd voor automobilisten, zijn deze conversies bedoeld om brandstof te besparen en de CO2-uitstoot in de atmosfeer te verminderen. 

lees ook A79, de eerste snelweg zonder tolbarrière: hoe werkt dit systeem?

BRON TF1.fr

Nieuwsbrief ontvangen?
Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op tal van prijzen