BLOGNUTTIGE INFO

Wat is het max. gewicht van je camper (B)

Het zal u niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel aandacht is op het MAXIMUM gewicht van campers. Veelal worden campers overbeladen en ook nog eens verkeerd geladen.

De bestuurder van een camper die in het bezit is van een rijbewijs B, mag in dat geval een camper besturen met een maximum toegestane massa tot 3500 kg (Massa leeg voertuig + laadvermogen = Maximum toegestane massa).

We deden onderzoek naar het gewicht van motorhomes en stelden vast dat vele voertuigen weinig marge bieden voor lading.

Weegt het voertuig meer dan 3500 kg, dan is er sprake van OVERBELADING en dat is volgens de wetgeving strafbaar. Bij overschrijding van het gewicht met een bepaald percentage volgt er altijd een boete.

WAAROM WEGEN ? “WEGEN IS WETEN
CONTROLEER JE GEWICHT OP DE WEEGBRUG

Bij nieuwere campers wordt op het kentekenkaart gesproken over ‘massa rijklaar‘ en niet meer over ‘ledig gewicht‘.
Dit is de massa van het voertuig in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel plus gereedschap/krik voor zover gemonteerd door de fabrikant en de bestuurder.

TIP : VUL DE WATERTANK NOOIT VOLLEDIG WANT DAT GEEFT ALLEEN MAAR MEER GEWICHT

Eén van de redenen om OVERBELASTING aan te pakken is dat het invloed heeft op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid. Daarnaast veroorzaakt OVERBELADING schade aan het wegdek.

Heeft ook invloed op de verzekering. Veel verzekeringsmaatschappijen keren NIET uit als het gaat over OVERBELASTING van de camper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *