BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFO

Campers VERBODEN: het is echt de schuld van overlast, wild legen, cuppen en andere?

Wanneer je met de camper reist, word je soms geconfronteerd met parkeer- of podiumverboden. Over het algemeen worden deze maatregelen genomen in zeer toeristische gemeenten of in opmerkelijke natuurgebieden. Het argument van overlast wordt vaak naar voren gebracht… Wat is de realiteit? We stelden de vraag aan camperaars die geabonneerd waren op onze facebookpagina.

« Campers verboden! Een boodschap die bekend is bij camperaars, die het soms op borden bij de ingang van parkeergarages zien verschijnen. Wanneer het geen hoogtebalken zijn die de toegang tot voertuigen van meer dan 2 meter veroordelen.

  • Ten eerste moet worden opgemerkt dat deze gemeentelijke verordeningen soms illegaal, soms legaal zijn. Lees ons artikel De camperfase: regelgeving en advies (Frans)
  • Hoge balken daarentegen worden door de rechtbanken regelmatig als illegaal beschouwd.
  • Laten we dan niet vergeten dat er altijd een mogelijkheid is om op speciale gebieden of op campings te verblijven. Het is vrij gratis (en gratis) parkeren dat wordt getarget.

Wat zijn de redenen?

Over het algemeen zijn de gemeenten die het parkeren van campers reguleren die gemeenten die veel bezoekers ontvangen: badplaatsen, de meest toeristische steden …

Het argument dat vaak naar voren wordt gebracht is dat van overlast: te veel campers zouden hun toiletten of grijs water midden in de natuur leegmaken. Onlangs publiceerde het youtube kanaal Voyage voyages (95.000 abonnees) een video getiteld “Alles verboden, Vanlife in gevaar”. Philippe, vanlifeur, vertelt ons over “deze vrijheid die je heel snel zult verliezen als je dingen laat gebeuren“. Hij wijst op vuilnis en andere groepsparkeren op natuurgebieden. De youtuber verwijst naar het verbod op campers aan het meer van Estaing (in de Hautes-Pyrénées) gerechtvaardigd door incivilities (lees het artikel van France 3 Occitanie). (Frans)

Nog een voor de hand liggende reden: de gemeente wil haar camperplaats en campings (gemeentelijk of particulier) promoten. Het kan een financiële kwestie zijn (de gemeente heeft aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in haar ontvangstruimte) of een politieke kwestie (de inwoners van de gemeente en in het bijzonder de eigenaren van campings, zijn boos om te zien dat campers vrij geparkeerd staan).

BRON Le monde du Camping-Car

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *