BLOGCAMPER NIEUWSGroot-BrittanniëNUTTIGE INFO

Met de camper naar Groot-Brittannië na 01/01/2021

Wat moet je weten voor een reis naar Groot-Brittannië NA 1 januari 2021
(alle op deze pagina vermelde regels voor EU-burgers gelden ook voor burgers uit de EEA-landen die niet bij de EU horen –IJsland, Noorwegen en Liechtenstein- en Zwitserland, tenzij nadrukkelijk anders vermeld)

WIJ RADEN AAN OM KORT VOOR EEN GEPLAND BEZOEK SOWIESO TE KIJKEN OP
DE WEBSITE VAN DE BRITSE OVERHEID VOOR DE MEEST RECENTE INFORMATIE.

ID-kaart en visum
Wat verandert er voor burgers uit de EU?

Tot 1 oktober 2021 verandert er niets voor bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk vanuit de Europese Unie. Tot die datum van 1 oktober kun je het land bezoeken met een ID-kaart en heb je geen visum nodig.

Na 1 oktober 2021 vervalt de Europese ID-kaart als geldig reisdocument voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Je kunt het land na deze datum alleen bezoeken met een geldig paspoort.
Er zijn enkele uitzondering. Je kunt nog tot 31 december 2025 het Verenigd Koninkrijk bezoeken met een ID-kaart als je:

Ingeschreven bent in het Verenigd Koninkrijk onder het EU Settlement Scheme
In het bezit bent van een “frontier worker permit
Een “S2 Healthcare Visitor” bent
Een Zwitserse “Service Provider” bent

Kunnen burgers uit de EU nog steeds het Verenigd Koninkrijk bezoeken met een paspoort dat binnen zes maanden verloopt?
Je kunt naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland reizen met een paspoort dat minder dan zes maanden geldig is. Het paspoort moet geldig zijn tot en met de dag van je terugreis. Lees meer op de overheidspagina over entering the UK.

Hoe lang mogen  burgers van de EU in het Verenigd Koninkrijk verblijven zonder visum?
Je kunt als burger van de EU naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor vakanties en korte bezoeken zonder visum. In de meeste gevallen mag je dan tot maximaal zes maanden blijven. Je kunt binnen die zes maanden ook meerdere keren het Verenigd Koninkrijk bezoeken, maar je mag niet in het Verenigd Koninkrijk wonen met behulp van meerdere of herhaalde korte bezoeken. Je mag niet werken in het Verenigd Koninkrijk en je hebt geen toegang tot publieke diensten. Op dit moment mag je niet langer dan 30 dagen studeren in het Verenigd Koninkrijk. Kijk voor meer informatie over deze onderwerpen op de website van de Britse overheid.

Kunnen burgers van de EU gebruik blijven maken van Britse eGates?
Als jouw paspoort geschikt is voor gebruik van eGates dan kun je deze poorten blijven gebruiken op de Britse luchthavens. Meestal is dit de snelste manier om door de douane te komen. Je ziet of jouw paspoort geschikt is voor de eGates aan het biometrische symbool op de omslag.

Komt er een ESTA-systeem waar reizigers hun gegevens moeten invullen? 
Als onderdeel van de wijzigingen die de Britse overheid tussen nu en 2025 invoert, introduceert zij op een gegeven moment ook een Electronic Travel Authorisation scheme. Dit maakt deel uit van de maatregelen om te zorgen dat alle bezoekers van tevoren de juiste reisdocumenten, toestemmingen en visa hebben die nodig zijn voor hun specifieke geval. Hou de updates over dit onderwerp in de gaten, de details volgen later.
De overheid voert ook Electronic Travel Authorisations (ETAs) in voor bezoekers en reizigers die overstappen op een Britse luchthaven. Dit geldt ook voor reizigers die geen visum nodig hebben voor hun overstapmoment.

Verandert er iets voor burgers van buiten de EU/EEA?
Voor reizigers met een paspoort van de buiten de EU en de EEA verandert er niets na de overgangsperiode. Reis jij op zo’n paspoort, controleer dan of je een visum moet aanvragen om het VK te mogen bezoeken. 

De grens oversteken op vliegvelden, treinstations en bij ferryterminals
Welke gevolgen heeft Brexit bij vliegvelden en veerdiensthavens?
Vliegvelden: Vluchten gaan zoals gebruikelijk en de paspoortcontrole blijft zoals hij is.
Eurostar (trein): Als je met de trein reist tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU blijven jouw rechten als passagier zoals ze zijn.
Ferry’s en havens: De EU-regeling voor passagiersrechten is nu ook de wet in het VK. Deze wet blijft passagiers beschermen aan boord van veerdiensten en in havens. Kijk voor meer informatie op pagina van de Britse overheid.

Welke grenscontrole is er voor reizigers die uit Ierland komen?
The Common Travel Area (CTA) is een overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk, de Crown Dependencies (Bailiwick of Jersey, Bailiwick of Guernsey en het Isle of Man) en Ierland. Deze overeenkomst dateert van voor het EU-lidmaatschap van Ierland en het VK en blijft bestaan. Er is geen standaard grenscontrole tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland en helemaal geen controle tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland. Je leest hier meer over op common travel area guidance.

Welke grenscontrole is er voor reizigers van en naar de Kanaaleilanden?
De Kanaaleilanden, waaronder Jersey en Guernsey, maken deel uit van de Common Travel Area. Bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk afkomstig van de eilanden krijgen geen standaard grenscontrole. Bezoek je als EU-burger de Kanaaleilanden, dan moet je wel een paspoort laten zien.

Gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk voor bezoekers uit de EU
Over wederzijdse gezondheidszorg zijn de EU en het VK nog in onderhandeling. Hou de website met official government guidance in de gaten voor de laatste updates. Kijk voor informatie over de papier die je moet meenemen op gov.uk.

Hoe lang blijven de European Health Insurance Cards (EHICs) nog geldig in het VK?
Kijk op healthcare for EU citizens visiting the UK voor de laatste updates over de regeling na 1 januari 2021. Let op: deze informatie geldt specifiek voor Engeland. De regels voor Noord-Ierland, Schotland en Wales kunnen afwijken. Bekijk hier voor de websites van ShotlandWales en Northern Ireland.

Moeten EU-burgers een reisverzekering hebben bij een bezoek aan het Verenig Koninkrijk?
Een reisverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Controleer bij jouw verzekeraar welke kosten gedekt worden in het Verenigd Koninkrijk.
Lees meer op healthcare for EU citizens visiting the UK.

Huisdieren meenemen naar het Verenigd Koninkrijk
Mogen burgers uit de EU huisdieren meenemen naar het Verenigd Koninkrijk.
Inwoners van de EU mogen huisdieren meenemen naar het Verenigd Koninkrijk als zij voldoen aan bepaalde eisen. Je leest de regels op Bringing your pet dog, cat or ferret to te UK.

Wat mag ik meenemen naar het Verenigd Koninkrijk
Wat kan een bezoeker meenemen naar het Verenigd Koninkrijk?
Welke goederen en levensmiddelen bezoekers mogen meenemen naar het Verenigd Koninkrijk kun je lezen op bringing goods into the UK.

Autorijden in het Verenigd Koninkrijk
Mag een bezoeker met een buitenlands rijbewijs autorijden in het Verenigd Koninkrijk?
Bezoekers met een Europees rijbewijs mogen autorijden in het Verenigd Koninkrijk. Je hebt geen apart internationaal rijbewijs nodig.
Moet ik mijn groene kaart meenemen?
Heb je een autoverzekering uit ene EU-land dan is het niet verplicht je groene kaart mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk, maar het is wel aan te raden bewijs mee te nemen van je verzekering.

Op dit bewijs moet in ieder geval staan:

Naam van de maatschappij
Kenteken van de auto
Geldigheidsduur van de verzekering

Neem hiervoor contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Gebruik mobiele telefoons en mobiele data in het Verenigd Koninkrijk 
Kan ik mijn Europese telefoon gebruiken in het VK?
Je kunt jouw telefoon gebruiken en betaalt hetzelfde tarief voor bellen en gebruik van mobiele data als in je eigen land als dat een EU-land is.

BRON : visitbritain.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *