BANDENBLOGNUTTIGE INFOSlovenië

Winterbanden en sneeuwkettingen in Slovenië

Slovenië heeft de nodige bergen, dus winterbanden en winteruitrusting vormen in de winter geen overbodige luxe. Het rijden op zomerbanden in plaats van winterbanden kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsvraag bij een ongeval.

Verplicht in winterperiode – Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten die periode bij winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht, tenzij er goed passende sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.

Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuwval, ijzel enzovoort.
Banden met de aanduiding M+S of een sneeuwvloksymbool worden als WINTERBAND beschouwd.
Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 3 mm.
Winterbanden moeten op alle wielen zijn gemonteerd.

Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen) rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

LET OP In Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kan niet worden volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen
Verplicht in auto in winterperiode – Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten deze periode bij winterse omstandigheden is het verplicht goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij de auto op winterbanden rijdt. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.

Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuwval, ijzel enzovoort.
In de winterperiode is de minimale profieldiepte van zomerbanden 3 mm.
De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h.

Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden zonder sneeuwkettingen rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *