BLOGCAMPER NIEUWSSpanje

Caravaning sector wil meer camperplaatsen in Spanje

MADRID – Ondanks dat het aantal camperplaatsen de afgelopen twaalf jaar met 500% is gestegen van de 183 naar 1.100 camperplaatsen, is dat aantal volgens de Caravaning sector in Spanje nog lang niet genoeg. Want zo zegt de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (Aseicar) in Spanje is dit aantal vele malen lager dan de 4.500 in Duitsland, 6.000 in Frankrijk, 3.500 in Italië en 2.000 in Nederland.

En dat is vreemd want Spanje is een van de aantrekkelijke en populaire landen om met de camper rond te rijden en op vakantie gaan. Niet alleen is het campertoerisme bij de inwoners van Spanje enorm gestegen de laatste drie jaar, ook het aantal buitenlandse campertoeristen is gestegen en is ongeveer 65% van alle campertoeristen in Spanje. In de zomermaanden kiezen ruim 500.000 toeristen voor een vakantie met een camper of kampeerauto waarvan 350.000 buitenlanders die gemiddeld 17 dagen reizen en gemiddeld per dag 150 euro uitgeven.

Volgens de Aseicar is het van te gekke dat landen als Duitsland en Frankrijk 4.500 tot 6.000 camperplaatsen hebben, er in Italië 3.500 te vinden zijn en in Nederland meer dan 2.000. Het zijn volgens de krant  precies de Nederlanders die het meeste in de augustusmaand naar Spanje komen met de camper.

In Spanje zijn daarnaast grote contrasten te vinden wat betreft de aantallen camperplaatsen. Zo zijn er meer dan 100 te vinden in Galicië, rond de 90 in Catalonië of 80 in Castilla y León. Maar in de regio Madrid zijn er slechts 8 te vinden waarbij de hoofdstad van Spanje Madrid geen enkele camperplaats heeft.

Maar Madrid is zeker niet de enige grote stad zonder camperplaatsen want andere grote steden zijn ook niet goed voorbereid op de camper toeristen. Recent hebben de steden Córdoba, San Sebastián, Logroño, Pamplona en Alicante camperplaatsen in of nabij de stadscentra geopend waar het het gedurende maximaal 48 tot 72 uur is toegestaan te overnachten.

De kosten van deze veilige parkings met overnachtingsmogelijkheden liggen tussen de 10 en 20 euro, bedragen die bij particuliere verhuurders hoger kunnen zijn. Voor dat geld staat men echter wel op een veilige plaats, heeft men water en elektriciteitsvoorzieningen en is het mogelijk om de toiletten te legen. Daarnaast zijn er ook camperplaatsen die wifi aanbieden en zelfs douche- en wasmogelijkheden.

Volgens Aseicar is men er bij veel kleinere gemeenten in Spanje achter gekomen dat de camper toeristen tussen 100 en 150 euro of meer per dag uitgeven in winkels, bars, restaurants, apotheken en tankstations. Daarom worden juist daar steeds vaker camperplaatsen aangelegd.

Spanje heeft meer dan 1.000 campings waarvan diverse de beste van Europa zijn en veel van hen hebben aangepaste plaatsen voor campers en natuurlijk ook caravans waar vaak speciale tarieven zijn om een nacht door te brengen in plaats van een week of twee.

Volgens Aseicar staan in Spanje 332.000 voertuigen geregistreerd als caravan (234.000), kampeerauto (83.000) en campervans (15.200). Dat zijn vergeleken met andere landen lage aantallen zoals Duitsland met 610.000 kampeerauto’s en 704.000 caravans of Frankrijk met 530.000 kampeerauto’s en 547.000 caravans. Het Verenigd Koninkrijk heeft 239.000 kampeerauto’s, Italië 227.000, Nederland 123.000 en Zweden 105.000 kampeerauto’s.

Parkeren VS kamperen
Maar wat is parkeren en wat is kamperen met een camper in Spanje? Overal in Spanje mag men gewoon met een camper op straat parkeren, net zoals een auto. Parkeren is een ding maar kamperen is een ander ding.
Er wordt van kamperen gesproken als de zonneschermen omlaag worden gedaan, de tafels en stoelen buiten komen te staan en men zich zo positioneert alsof men op een camping staat. Dat is niet toegestaan maar wordt door veel mensen, met name inwoners van Spanje, toch veel gedaan.

BRON: SPANJEVANDAAG.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *