BLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWSDuitsland

Dievenbende opgepakt na talloze camperdiefstallen

Gezamenlijk persbericht van het openbaar ministerie van Bielefeld en de politie van het district Gütersloh.

District Gütersloh (MK) – In de nacht op donderdag (12.05.05 uur) is de politie erin geslaagd om na maanden van onderzoek een dievenbende tijdelijk te arresteren. De mannen hadden zich gespecialiseerd in de commerciële diefstal van hoogwaardige campers.

Sinds juni 2021 zijn er veel diefstallen van campers geweest in de Westfaalse regio. In de loop van het eerste onderzoek door de betrokken politieautoriteiten kwamen westfaalse criminele verbanden aan het licht. Dit resulteerde in bewijs van een negenkoppige bende daders uit Polen. Volgens de huidige status kunnen 23 van het totaal aantal gedetecteerde camperdiefstallen worden toegewezen aan de dievenbende. Als gevolg hiervan en in overleg met de respectieve autoriteiten van de plaats delict heeft de recherche van Gütersloh in februari 2022 het gebundelde onderzoekswerk in de onderzoeksprocedure overgenomen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Bielefeld werd vervolgens de onderzoekscommissie “Camper” opgericht.

De momenteel bekende vijf van de 23 diefstallen werden gepleegd in het district Gütersloh. Volgens de bevindingen was de bende in het district Gütersloh aanvankelijk actief in februari en maart op plaatsen delict in Verl (04.02.), Rheda-Wiedenbrück (11.02.), Gütersloh (10.03.) en Borgholzhausen (17.03.). In de nacht van afgelopen dinsdag (10.05.) volgde een vijfde bedrijf in de wijk Gütersloh van Friedrichsdorf. De andere plaatsen delict waren in de gebieden Arnsberg, Wickede (Ruhr), Lippstadt, Ahlen, Wadersloh, Beckum, Ennigerloh, Hilter (Nedersaksen), Porta Westfalica, Vlotho, Kalletal en Ense-Waltringen in het district Soest.

Na uitgebreid onderzoek en maatregelen slaagden de rechercheurs van het EK “Camper” vervolgens donderdagavond (12.05.) in het onderzoek. Enkele leden van de dievenbende werden op heterdaad tijdelijk opgepakt. Nadat de mannen twee stacaravans in de wijk Soest (Ense-Waltringen) hadden gestolen, werd de toegang uitgevoerd met medewerking van speciale eenheden van de politie, een politiehelikopter en andere politiekorpsen op de A2.

Daarbij arresteerden de agenten tijdelijk zes mannen uit Polen tussen de 26 en 42 jaar oud. Vrijdagochtend vaardigde een rechter van de districtsrechtbank van Bielefeld op verzoek van het openbaar ministerie van Bielefeld voorlopige aanhoudingsbevelen uit tegen de zes mannen. Een ander lid van de bende (39 jaar oud) had na verhoor geen grond voor aanhouding. Leden acht en negen (37 en 41 jaar oud) werden eerder in april opgepakt na een camperdiefstal in Ahlen en zitten al in voorarrest.

De onderzoekers van de Commissie zijn er in sommige gevallen ook in geslaagd om gestolen campers te vinden. Elf van de gestolen campers in de regio Westfalen konden in sommige gevallen in andere deelstaten worden gevonden en beveiligd. In totaal werden campers met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro benaderd door de bende.

BRON: Persdienst van de politie van Gütersloh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *