BANDENBLOGNUTTIGE INFO

Het “lezen” van de banden

Je kent ze wel, al die tekens en getallen op de zijkant van een autoband. Maar wat betekenen al die tekens of beter gezegd “BANDENMARKERINGEN” nu eigenlijk?

De grote getallen op de zijkant van een band staan voor de maataanduiding. Zo kun je bijvoorbeeld de getallen “205/55 R16 91V” op de wang van een band vinden. Dit staat voor:

A = Bandbreedte in mm. van zijwand tot zijwand.
B = Verhouding tussen de bandhoogte en bandbreedte in %
C = Velgdiameter in inches
D = Aanduiding voor het draagvermogen (Load Index). 91 = 615 kg per band
E = Snelheidsymbool voor max. 240 km/h

De aanduiding M+S staat voor Mud + Snow, oftewel modder en sneeuw. Deze letters vind je op winterbanden, allseason-banden en banden voor terreinauto’s, maar dit geeft niet officieel aan dat het een winterband betreft. Het sneeuwvlokje-symbool (3PMSF) doet dit wel. Ze worden echter vaak samen gebruikt.

M+S met het (PMSF) symbool (sneeuwvlokje)

Wat is de productiedatum van mijn band … deze kan je terug vinden via de DOT code
De DOT-code geeft aan dat de band voldoet aan alle veiligheidseisen van het Amerikaanse Departement of Transportation. De laatste vier cijfers van deze DOT-code staan voor de PRODUKTIEDATUM van de autoband. Sinds het jaar 2000 wordt de DOT-code altijd als volgt opgebouwd:

De drie letters ‘DOT’ | 2 groepen van 3 tot 4 tekens die de herkomst van de band (fabrikant en fabriek) aanduiden |4 cijfers die de week en het jaar van de productie van de band aanduiden.

Een DOT code die eindigt met de code 1714 geeft dus aan dat de band tijdens de 17e week van het jaar 2014 is geproduceerd. Als er slechts 3 cijfers staan is de band vóór 2000 gemaakt en aan vervanging toe, want ouder dan 10 jaar.

Het is inderdaad niet verplicht om je caravanbanden na maximaal zes jaar te vervangen, in zoverre dat het NIET WETTELIJK is voorgeschreven. In de wet staat wel dat de banden, ook onder een aanhanger , in goede staat moeten zijn. Er wordt gekeken naar de staat van de banden en niet de leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *