Polen

BLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWSDuitslandPolen

Politie rijdt gestolen camper klem in… Polen: “Nooit gedacht, echt puik politiewerk”

REKKEM – Hij kan het zelf nauwelijks geloven. Nog geen 24 uur nadat Gino Broutin (58) op zijn verjaardag zijn camper gestolen was heeft hij hem terug. Politiepatrouilles konden de camper klemrijden in Polen. Twee verdachten werden aangehouden.

“Hij valt zeker op tussen alle andere campers, maar ik geloof niet dat ik hem ooit terugzie. Waarschijnlijk wordt de camper gedemonteerd en zullen de stukken verkocht worden”, zuchtte Gino Broutin dinsdagmiddag nog. Net op zijn 58ste verjaardag merkte de Rekkemnaar dat zijn peperdure camper gestolen was.

In de nacht van maandag op dinsdag gingen dieven aan de haal met zijn nochtans goed beveiligde voertuig – kostprijs: 78.000 euro, zonder inboedel. Meteen ging de politie aan de slag. Met succes blijkt nu. “Gisterenavond om 22.30 uur kreeg ik een telefoontje dat mijn camper werd opgemerkt in Frankfurt”, vertelt Gino.

Van Frankfurt tot Polen
Vanaf dan ging alles snel. “De Duitse politie zette massaal de achtervolging in, maar de dieven zetten koers richting de Poolse grens. Daar werden ze echter opgewacht door Poolse agenten. Die konden twintig minuten na middernacht mijn camper klemrijden. Er zaten twee mannen in die werden opgepakt”, doet Gino het relaas.

Eind goed, al goed – en alsnog een beetje een verjaardagscadeau voor de man. Al is dat relatief. “Er werd me verteld dat de camper niet rijvaardig is. Hij staat nu in een depot van de politie. Via de verzekering probeer ik hem zo snel mogelijk hier te krijgen. Niet dat ik hem snel zal terug hebben, maar ik zal hem terughebben.”

Gino had het niet meer verwacht. “Ik moet echt zeggen dat de agenten van de politiezone Grensleie puik werk leverden. Meteen zetten ze heel wat mankracht in om met de collega’s in het buitenland te overleggen. En zie, zo zal ik mijn camper – en ook mijn sandalen – terughebben.”

BRON nieuwsblad.be Joerie Dewagenaere

KLIK op foto en maak je snel GRATIS lid van onze FB groep  GESTOLEN Caravans en Campers

BLOGCAMPER DIEFSTALDuitslandPolen

Politie hebben een gestolen camper terug gevonden

Vijf mannen werden gearresteerd nadat ze twee campers in Duitsland hadden gestolen en probeerden over te brengen naar Warschau. Ze hebben van de diefstal een permanente bron van inkomsten gemaakt en nu riskeren ze een lange straf.

Politieagenten van de afdeling Bestrijding Autocriminaliteit van KSP, ondersteund door agenten Bestrijding Georganiseerde Criminaliteit van het bestuur van de CBŚP, hebben leden aangehouden van een criminele groepering die zich bezighield met autodiefstal in de Europese Unie. Volgens de informatie waarover de agenten beschikten, hadden de dieven van deze praktijk een permanente bron van inkomsten gemaakt.

Vijf mannen kwamen binnen toen ze probeerden twee campers ter waarde van meer dan 570.000 PLN naar Warschau te escorteren. PLN gestolen in Duitsland. De agenten uit de “auto” werden door agenten uit Berlijn op de hoogte gebracht van de diefstal. Uit de verstrekte gegevens bleek dat ze op weg waren naar Polen. Ook bleek dat enkele dagen eerder dezelfde dieven in Duitsland waren gearresteerd terwijl ze een ander voertuig probeerden te stelen, maar na het politieoptreden weer vrijgelaten waren.

Om de dieven te pakken te krijgen, bepaalden de officieren hun route, en toen organiseerden ze een blokkade bij Stryków, waarbij ze eerst Skoda, die als werkvoertuig werd gebruikt, en vervolgens twee gestolen campers klem reden.

De bestuurders van de gestolen voertuigen en de organisatoren van de hele procedure werden aangehouden en alle drie de auto’s werden naar de politieparkeerplaats van het politiebureau van Warschau gebracht. De agenten beveiligden ook de telefoons van de leden van de groep en tijdens een huiszoeking in hun bewoonde plaatsen ontdekten ze kentekenplaten van motorfietsen die eind augustus in Duitsland waren gestolen.

De arrestanten zijn 29-52 jaar oud en hebben twee keer aangifte van inbraak gehoord. De rechtbank besloot hen drie maanden in voorlopige hechtenis te houden. Nu riskeren ze een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.
De zaak is nog in behandeling en de politie probeert erachter te komen welke andere misdaden zijn gepleegd door de gedetineerde mannen en mensen die met hen hadden kunnen samenwerken.

Bron: Policja.pl

.

.

KLIK op foto en maak je snel GRATIS lid van onze FB groep 🙂 GESTOLEN Caravans en Campers
BLOGLANDEN INFONUTTIGE INFOPolen

Praktische informatie POLEN

Polen / Polska
Hoofdstad : Warschau
Oppervlakte : 312.679 km²
Aantal inwoners : 38.5 miljoen (2021)
Munteenheid : Euro
Vlag Polen

Verplichte documenten

Roze rijbewijs van de EU.
Internationaal rijbewijs (alleen aanbevolen).
Inschrijvingsbewijs van het voertuig of huurovereenkomst.
Nationaal kentekenbewijs.
Verzekeringsdocumenten (groene/witte kaart).
Paspoort (alleen aanbevolen).
Volmacht als u een auto van derden gebruikt.
Met de Europese zorgpas kunt u gedurende uw verblijf toegang krijgen tot medisch noodzakelijke zorg. De zorgpas wordt uitgegeven door uw zorgverzekeraar, maar is geen vervanging van een reisverzekering.
Sommige delen enkel toegankelijk met Milieu sticker.

Wetgeving

Maximum toegestaan alcoholgehalte in het bloed: 0.2 promille.
Aangepaste en goedgekeurde kinderzitjes verplicht tot 12 jaar of 1.50 m.
Minimumleeftijd bestuurder: 18 jaar.
Veiligheidsgordel verplicht, zowel voor-als achterin.
Dimlichten het hele jaar door overdag en ’s avonds verplicht.
Spijkerbanden verboden.
Gevarendriehoek verplicht.
Eerstehulpkit aanbevolen.
Brandblusser verplicht.
Fluorescerend veiligheidshesje aanbevolen.

Toegestane maximumsnelheid

Binnen de bebouwde kom: 50 km/u.
Op andere wegen: 90 km/u.
Op wegen met gescheiden rijbanen: 110 km/u.
Op autosnelwegen: 120 km/u.
Bij regen liggen de maximumsnelheden LAGER.

Huisdieren

Huisdieren moeten behalve een tatoeage of chip ook een eigen EU-paspoort hebben met een certificaat waarin door de dierenarts wordt bevestigd dat het dier ingeënt is tegen hondsdolheid.

Telefoneren

Naar Polen: toets het landennummer 0048 in + het netnummer zonder de eerste 0+ het abonneenummer.
Noodnummer alle hulpdiensten 112
BANDENBLOGNUTTIGE INFOPolen

Winterbanden en sneeuwkettingen in Polen

Winterbanden en sneeuwkettingen in België zijn NIET verplicht.

Aangeraden bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden.

Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.

Winterbanden (type M+S) met een snelheidsindex die lager is dan die van de origineel gemonteerde banden, zijn alleen toegestaan van 1 oktober t/m 30 april. In auto’s die rijden op dergelijke banden, moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder een duidelijk leesbaar vignet worden aangebracht met daarop de maximumsnelheid van deze banden.

LET OP In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen
Toegestaan – Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs.