BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Nu ook Vignet nodig voor doortocht Lyon

Trek je met de auto, mobilhome of ander voertuig naar Lyon? Dan heb je sowieso een vignet voor Lyon nodig om via de autoroute du soleil te rijden én om onderweg Lyon te bereiken. Bovendien geldt er in de grote steden zoals Lyon sinds 1 januari 2020 een Lage Emissie Zone, kortweg LEZ. Sinds die datum mogen voertuigen voor het vervoer van goederen met Crit’Air 4 en 5 niet meer rijden en ook niet meer parkeren in deze zone. Sinds 1 januari 2021 geldt dit verbod tevens voor voertuigen met een Crit’Air 3.

Bedoeling van deze Lage Emissie Zone, in het Frans ‘Zone à Faibles Émissions’ of kortweg ZFE, is om in de meest vervuilende agglomeraties waarvan Lyon deel uitmaakt de luchtkwaliteit te verbeteren en daarmee ook de gezondheid van de bewoners. In Frankrijk zijn er al vele milieuzones om zo op grote schaal de luchtkwaliteit te kunnen controleren.

Uw aandacht voor 5 betrokken gemeenten

Een lage emissiezone in Frankrijk, zowel voor auto’s met een plaatselijk als voor buitenlands kenteken, is een perimeter waarin oude en vervuilende voertuigen niet binnen mogen. De reikwijdte van het LEZ Lyon omvat bijna alle districten van Lyon, de sectoren Villeurbanne, Bron en Vénissieux binnen de ringweg Laurent Bonnevay en Caluire-et-Cuire.

Op het kaartje hiernaast kan je deze volledige lage emissiezone in Frankrijk bekijken waar je verplicht bent om de juiste Crit’Air-sticker op je gemotoriseerd voertuig te kleven om te reizen. De omtrek van de milieuzone Lyon ZPA (‘zone à circulation restreinte’ wordt in het noorden begrensd door de gemeentegrens van Caluire-et-Cuire en door de noordelijke ringweg van Lyon in het 9de arrondissement van Lyon. In het oosten en het zuiden wordt de omtrek begrensd door de ringweg Laurent Bonnevay en in het westen, bij gebrek aan structurerende ringwegen, door de administratieve grenzen van Lyon.

Geografisch gezien heeft de LEZ Lyon betrekking op vijf andere steden en gemeenten. Het gaat om Lyon, de al vermelde gemeenten Villeurbanne, Bron en Vénissiieux en tot slot Caluire. Deze Franse steden en gemeenten vertegenwoordigen alleen al meer dan 90 % van de 48.000 inwoners die overmatig worden blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling langer dan toegelaten. Rond een aantal steden geldt trouwens een tijdelijke of permanente milieuzone. Daar heb je in heel Frankrijk dus een geldige sticker nodig. Eén en ander staat telkens met borden aangegeven.

Progressieve uitstap van Diesel

Concreet mag je niet meer rijden of parkeren in de LEZ van de metropool Lyon met vrachtwagens en lichte bestelwagens bestemd voor het vervoer van goederen als ze een Crit’Air-sticker 3, 4 of 5 hebben of ‘niet geclassificeerd’ zijn. Vanaf de zomer van 2022 komt er ook een verkeers- en parkeerverbod voor Crit’Air vignet 5 en niet-geclassificeerde voertuigen.

Het gaat hier om dieselvoertuigen die ouder zijn dan 20 jaar (geregistreerd voor 1 januari 2001) en benzinevoertuigen die ouder zijn dan 23 jaar (geregistreerd voor 1 januari 1997). Zij mogen niet rijden in deze permanente milieuzone.

Tussen 2023 en 2026 wordt het verbod progressief verdergezet. Ook gewone voertuigen, zoals personenwagens of mobilhomes, met Crit’Air 4, 3 en tot slot 2 mogen er dan noch rijden noch parkeren. Deze wijziging zal in fasen ingevoerd worden. Het officiële streefdoel voor 2040 is de uitstap van diesel. Het is dus belangrijk om je type voertuig te kennen. Die het meest vervuilend zijn, worden stilaan gebannen. Kijk dus goed na of je bijvoorbeeld een oranje sticker of een grijze sticker nodig hebt.

Momenteel mogen alleen voertuigen met een Crit’Air 0-, 1- en 2-sticker rijden en parkeren in Lyon, Caluire en Villeurbanne. Het gaat om een permanent geldige zone.

Bron: ecovignetfrankrijk.be

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *