BLOGLANDEN INFONUTTIGE INFO

Schengen: Europese grensvrije zone

De grensvrije Schengenruimte garandeert vrij verkeer voor meer dan 425 miljoen EU-burgers, samen met niet-EU-onderdanen die in de EU wonen of de EU bezoeken als toeristen, uitwisselingsstudenten of voor zakelijke doeleinden (iedereen die legaal in de EU verblijft). Vrij verkeer van personen stelt elke EU-burger in staat om zonder speciale formaliteiten in een EU-land te reizen, te werken en te wonen. Schengen ondersteunt deze vrijheid door burgers in staat te stellen zich door het Schengengebied te verplaatsen zonder aan grenscontroles te worden onderworpen. 

Momenteel omvat het Schengengebied de meeste EU-landen, met uitzondering van Cyprus en Ierland. Bulgarije en Roemenië zijn met ingang van 31 maart 2024 de nieuwste lidstaten die tot het Schengengebied zijn toegetreden, en personen die de binnenlucht- en zeegrenzen overschrijden, zullen niet langer aan controles worden onderworpen. Niettemin zal de Raad naar verwachting op een later tijdstip een unaniem besluit nemen over de opheffing van de personencontroles aan de binnengrenzen aan de landgrenzen. Daarnaast zijn ook de niet-EU-landen IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein toegetreden tot het Schengengebied.

Welke landen zijn Schengenlanden

BelgiëDenemarkenDuitslandEstland
FinlandFrankrijkGriekenlandHongarije
ItaliëKroatiëLetlandLiechtenstein
LitouwenLuxemburgMaltaNederland
NoorwegenOostenrijkPolenPortugal
SloveniëSlowakijeSpanjeTsjechië
IjslandZwedenZwitserland
Klik op land van keuze voor “Praktische informatie” betreffende het land

Welke EU-landen zijn geen Schengenlanden

Deze EU-landen horen hier niet bij het Schengengebied:

CyprusIerland

Welke niet-EU-landen zijn Schengenlanden

Deze landen horen niet bij de EU, maar wel bij het Schengengebied:

LiechtensteinNoorwegen
IjslandZwitserland

Gedeeltelijke Schengenlanden

Vanaf 31 maart 2024 zijn er geen binnengrenscontroles meer aan de lucht- en zeegrenzen van de Schengenlanden met Bulgarije en Roemenië. Wel zijn er nog controles aan landsgrenzen met andere Schengenlanden.

BulgarijeRoemenië

TIJDELIJKE herinvoering van grenscontroles
Indien er sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid, kan een Schengenland bij wijze van uitzondering tijdelijk het grenstoezicht aan zijn binnengrenzen opnieuw invoeren.

BRON: Europese Commissie 
Update : 03/2024

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *