BLOGLANDEN INFONUTTIGE INFO

Blauwe Snelheidsborden in Europa: Wat Betekenen Ze Eigenlijk?

Tijdens je zomerse rit over Europese wegen kun je geconfronteerd worden met blauwe snelheidsborden. Maar wat is eigenlijk het verschil met de reguliere snelheidsborden? De rode cirkel met een zwart cijfer is voor de meesten duidelijk: dat is een wettelijk bepaalde maximumsnelheid. Maar wat moet je doen wanneer je een blauw vierkant bord met een cijfer tegenkomt? Is het advies of verplichting?

Het onderscheid is cruciaal. De rode borden dwingen een wettelijke maximumsnelheid af. Als je sneller rijdt, riskeer je een boete. Aan de andere kant geven blauwe borden een adviessnelheid aan. Het is een aanbeveling van de wegbeheerder gebaseerd op veiligheidsoverwegingen en de beoordeling van de verkeerssituatie.

Als bestuurder heb je de vrijheid om je aan deze adviessnelheid te houden of niet. Als je ervoor kiest om sneller te rijden, loop je geen risico op een boete, zolang je de wettelijke maximumsnelheid niet overschrijdt. Vaak worden beide snelheden samen aangegeven, bijvoorbeeld een bord met ‘80’ en daaronder of ernaast een blauw bord met ‘60’. Dit betekent dat je sneller mag rijden dan 60 km/u, maar niet sneller dan 80 km/u.

Op de Duitse snelwegen, waar vaak geen maximumsnelheid geldt, zie je soms een blauw bord met ‘130’. Dit betekent dat je inderdaad sneller mag rijden, maar het wordt aanbevolen om je snelheid tot 130 km/u te beperken voor veiligheid.

In essentie komt het erop neer dat rood een verplichte maximumsnelheid aangeeft, terwijl blauw slechts een adviessnelheid weergeeft. Het is aan de bestuurder om deze informatie te gebruiken en zijn of haar snelheid aan te passen aan de situatie op de weg.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *