BANDENBLOGNUTTIGE INFOZweden

Winterbanden en sneeuwkettingen in Zweden

Winterbanden in Zweden vallen, net als sneeuwkettingen en spikes, onder UITGEBREIDE REGELS en als je ze niet hebt, kan dit bij een ongeval meespelen bij de aansprakelijkheidsvraag.

Verplicht in winterperiode – Het gebruik van winterbanden is VERPLICHT van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.

Met ‘WINTERSE OMSTANDIGHEDEN’ wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden.

De politie heeft de bevoegdheid om te bepalen wanneer er sprake is van winterse omstandigheden op bepaalde wegen of wegdelen. Als er GEEN sprake is van WINTERSE OMSTANDIGHEDEN, is het gebruik van ZOMERBANDEN toegestaan, zelfs in de periode van 1 december t/m 31 maart.

WINTERBANDEN zijn banden die speciaal zijn bedoeld voor winterse omstandigheden en in elk geval de aanduiding M+S hebben (vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S worden NIET GEZIEN ALS WINTERBANDEN).

Als je op ZOMERBANDEN rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

De voorgeschreven minimale profieldiepte voor winterbanden is 3 mm en winterbanden moeten bij winterse omstandigheden ook op de wielen van een eventuele aanhanger zijn gemonteerd.

Sneeuwkettingen
Toegestaan – Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan tijdens winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
Sneeuwkettingen zijn in ZWEDEN NIET te huur maar wel te koop.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *