BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFO

Let op het gewicht als je een motorhome koopt: “Ik kan enkel mijn vrouw meenemen, geen bagage”

Opletten als je een tweedehands motorhome koopt: vaak blijken voertuigen al zodanig zwaar, dat je amper nog bagage of passagiers kan meenemen. Het overkwam Luc uit Beerse bij de aankoop van een tweedehands model. Zijn voertuig blijkt te zwaar, waardoor hij amper 75 kilogram aan passagiers en bagage mag meenemen. Een reisje met zijn vrouw en kleinkinderen is dan ook niet haalbaar. “Het probleem duikt vaker op, zeker bij tweedehands voertuigen”, zegt de sector. “De Inspecteur” geeft tips om problemen te vermijden.

Het gewicht van motorhomes is een oud zeer. “De Inspecteur” praat erover met William Smesman, hoofdredacteur van het magazine Kampeerwereld. “Zeker met oudere modellen gebeurt het dat je amper laadvermogen hebt omdat het voertuig op zich al te zwaar is.” 

Wat is het laadvermogen?
Er zijn twee parameters die het laadvermogen van een motorhome bepalen:

De maximum toegelaten massa (MTM)
Het rijklaar gewicht (het gewicht van de camper met een voor 90 procent gevulde brandstoftank, een eventueel meegeleverd reservewiel en gereedschap en een bestuurder van 75 kilogram)

Het laadvermogen is het verschil tussen die twee getallen en verschilt per motorhome.

Maximum toegelaten massa
Elke motorhome heeft een Maximaal Toegelaten Massa (MTM), afhankelijk van het merk en type. Dat is de totale massa die je voertuig wettelijk gezien mag hebben. De MTM staat op het inschrijvingsbewijs.

Als je met een rijbewijs B rijdt, bedraagt de MTM 3.500 kilogram.
Is het voertuig zwaarder? Tot 7.500 kilogram heb je een rijbewijs C1 nodig.
Voor motorhomes boven de 7.500 kilogram heb je een rijbewijs C nodig.

Rijklaar gewicht
Ook het rijklaar gewicht verschilt per voertuig. Dat is het gewicht van de kampeerauto inclusief: 

de bestuurder (75 kilogram)
een volle tank (90%)
een vol drinkwatersysteem (15 liter)
een gasfles (tot 50 kilogram)
een extra batterij (indien beschikbaar)
andere accessoires zoals een luifel, zonnepanelen, …

Het rijklaar gewicht wordt bepaald door de autokeuring bij inschrijving van het voertuig als het nieuw is, en als het wisselt van eigenaar. Bij nieuwe kampeerauto’s worden de gewichten ook hernomen op het Europees gelijkvormigheidsattest (COC).

Amper 75 kilogram voor passagiers én bagage
Let er bij de aankoop van een tweedehands voertuig op dat het rijklaar gewicht niet te hoog is.
In het geval van Luc zit daar het probleem: de motorhome heeft een MTM van 3.500 kilogram en het rijklaar gewicht bedraagt 3.425 kilogram. Dat betekent dat hij een laadvermogen van 75 kilogram heeft. Dat is veel te weinig. Idealiter heb je een laadvermogen van minimaal 300 kilogram: genoeg voor twee volwassen passagiers en bagage. 

Let op met tweedehands motorhomes

Bij de oorspronkelijke aankoop wordt het voertuig voorgereden bij de keuring en wordt het laadvermogen vastgelegd. Maar het kan dat het voertuig doorheen de jaren zwaarder wordt. 
Hoe dan? Als de vorige eigenaar er extra accessoires op monteert zoals een luifel, zonnepanelen en een schotelantenne. Die elementen zorgen voor een hoger rijklaar gewicht. Wanneer de motorhome daarna van eigenaar wisselt, moet het voertuig ook opnieuw naar de keuring. Als het rijklaar gewicht hoger is, wordt het laadvermogen naar beneden bijgesteld.”

Verwacht geen wonderen tot 3.500 kilogram
Veel mensen kiezen voor een MTM van 3.500 kilogram omdat je dan geen rijbewijs C1 of C nodig hebt.
De fabrikanten doen inspanningen bij nieuwe voertuigen om het gewicht naar beneden te krijgen. “Er wordt werk gemaakt van lichte materialen en minder zware onderstellen”, zegt Smesman. “Maar 3.500 kilogram blijft ook een beperkt gewicht. Verwacht niet dat je én vier extra passagiers kan meenemen én veel bagage, én fietsen, én dure apparatuur én eten voor een hele week.” 

Tips voor een hoger laadvermogen
Smesman geeft deze tips om het laadvermogen te verhogen:

Ga naar de weegbrug voor de aankoop. Zo heb je een betere indicatie van het rijklaar gewicht. 
Als je voertuig het toelaat, kun je het laten homologeren tot een hoger MTM. “Er zijn voertuigen die ingeschreven staan met een MTM van 3.500 kilogram, maar technisch gezien meer gewicht kunnen dragen. Als dat mogelijk is voor jouw type motorhome, kan je daar zeker voor informeren”, zegt Smesman.
Ga voor een rijbewijs C1 of C. Als je ervoor kiest om je MTM op te trekken, moet je ook je rijbewijs aanpassen. Weet wel dat het al snel 1.000 à 1.200 euro kost om een rijbewijs C1 of C te halen. “Houd er ook rekening mee dat je vanaf dan geregeld een medische keuring moet ondergaan. Voor mensen die al wat ouder worden, is het niet altijd evident om zo’n keuring door te komen”, besluit Smesman.
Rijd met minder water aan boord. Een aantal luisteraars geeft de tip om minder water in de tank te doen, maar dat is volgens Smesman voor de keuring alvast geen oplossing. “Bij nieuwe kampeerauto’s is de watertank begrensd op 20 liter, en het gewicht daarvan telt ook mee voor de homologatie. Voor oudere voertuigen bestaat die begrenzing niet. Als je naar de keuring gaat, moet je je mobilhome voorrijden met een volle watertank. Ook met een volle brandstof- en gastank trouwens.”

BRON: Vrt nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *