BLOGNUTTIGE INFOSpanje

Wet- en regelgeving voor het wonen in een kampeerauto op eigen terrein in Spanje

Met de stijgende prijzen op de huizenmarkt en de astronomische hypotheekrente in Spanje, is het geen verrassing dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve woonvormen. Een van deze opties is permanent wonen in een kampeerauto. Maar is dit wettelijk toegestaan in Spanje? In dit artikel onderzoeken we de huidige wetgeving en voorschriften voor mensen die willen wonen in een kampeerauto op eigen grond in Spanje.

Het Spaanse wettelijke kader classificeert campervans, caravans en kampeerauto’s als ondermaatse woningen, vergelijkbaar met krotten en grotten. Dit volgt uit het Algemeen Vervoersreglement, koninklijk besluit 2822/1998. Hoewel deze voertuigen faciliteiten en gemakken kunnen bieden die vergelijkbaar zijn met die van een traditionele woning, zijn ze in de eerste plaats ontworpen voor recreatieve doeleinden en worden ze wettelijk niet beschouwd als reguliere woonverblijven.

Er bestaan belangrijke verschillen tussen het parkeren en het kamperen met een camper. Parkeren (aparcar) houdt in dat het voertuig wordt geparkeerd zonder elementen aan de buitenkant uit te klappen en zonder meer ruimte in te nemen dan strikt noodzakelijk. Kamperen (acampar) daarentegen impliceert het verrichten van dagelijkse activiteiten buiten het voertuig, zoals het uitklappen van luifels of het neerzetten van meubilair buiten de camper.

Campers kunnen worden geparkeerd op daartoe bestemde plaatsen, met inachtneming van de plaatselijke verordeningen. Maar het kamperen met een camper is alleen toegestaan op speciaal daarvoor ingerichte locaties. De specifieke regelgeving verschilt echter per regio.

Inschrijving bij de gemeente

Artikel 15.1 van de Spaanse wet 7/1985 vereist dat mensen zich inschrijven op een vast adres. Dit bemoeilijkt het proces voor degenen die permanent in een camper willen wonen. Hoewel er geen absoluut verbod is, brengt het wonen in een camper en het inschrijven op dat adres een aantal belangrijke obstakels met zich mee vanwege de noodzaak om te voldoen aan bepaalde bewoonbaarheidseisen en te beschikken over een postadres voor administratieve procedures.

Gemeentelijke beoordeling bewoonbaarheid

Voor mensen die een stuk grond bezitten en in een camper op hun eigen terrein willen wonen, is het van groot belang te weten dat inschrijving bij de gemeente zal vereisen dat wordt aangetoond dat de locatie voldoet aan minimale bewoonbaarheidsnormen. Dit kan een ingewikkelde uitdaging zijn.

Lokale autoriteiten hebben de bevoegdheid om te beoordelen of een camper kan worden beschouwd als een reguliere woning voor inschrijving, rekening houdend met criteria zoals hygiëne, veiligheid en comfort, evenals de beschikbaarheid van basisvoorzieningen.

Een alternatief voor permanente inschrijving op het adres van een camper is om zich in te schrijven bij een familielid of vriend, maar in de praktijk in de camper op uw eigen terrein te wonen. Hoewel dit een oplossing kan bieden voor formele inschrijvingsvereisten, brengt het mogelijk ook juridische en praktische complicaties met zich mee.

APK-keuring kampeerauto’s

Naast de juridische kwesties rond het permanent wonen in een camper, is het ook belangrijk om rekening te houden met de technische en veiligheidsvereisten voor het gebruik van caravans en campers in Spanje. Net als andere voertuigen moeten caravans en campers voldoen aan regelmatige APK-keuringen om de technische staat en veiligheid te controleren.

De periodieke keuring van caravans en campers wordt ook in Spanje ‘ITV’ (Inspección Técnica de Vehículos) genoemd en is verplicht volgens de Spaanse wetgeving. De keuring moet worden uitgevoerd door erkende keuringstations en is bedoeld om te controleren of het voertuig voldoet aan de veiligheidsnormen en in goede staat verkeert.

De frequentie van de ITV-keuring kan variëren afhankelijk van het type voertuig, de leeftijd en het gewicht. Voor nieuwe caravans en campers moet de eerste keuring na vier jaar worden uitgevoerd, en daarna elke twee jaar. Voor oudere voertuigen kan de frequentie hoger zijn, bijvoorbeeld jaarlijks.

BRON: spanjevandaag.com  Beeld: @ Canva

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *