BelgiëBLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFO

Wonen in een motorhome…(BE) Hoe zit het met mijn adres?

Sinds ik in mijn motorhome woon krijg ik vaak dezelfde vraag… Hoe zit het met jouw adres? Om daar een antwoord op te formuleren neem ik je mee door de wetgeving. Deze wetgeving is van toepassing in België. 

Vlag België

Inschrijving in het bevolkingsregister
Het bevolkingsregister bestaat uit individuele fiches die gebaseerd zijn op de plaats waar burgers hun hoofdverblijfplaats/domicilie hebben. Elke gemeente moet deze register houden.

Waarom is het belangrijk ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister?
Indien je niet bent ingeschreven of je verblijft niet op het ingeschreven adres kan de gemeente jou schrappen uit het bevolkingsregister (ambtshalve schrapping). Je hebt geen officieel adres meer en je verliest bepaalde burgerrechten en sociale rechten. Zo zal je identiteitskaart ongeldig worden, krijg je geen uitkeringen meer van o.a. de RVA en ga je problemen ondervinden bij een job, VDAB, de bank, ziekteverzekering, etc.

Niet onbelangrijk om in orde te blijven!

Inschrijving via domicilie
Een domicilie of hoofdverblijfplaats is de plaats waar je effectief verblijft. Het gemeentebestuur van die plaats gaat dan vaststellen of dit werkelijk is. Hiervoor komt de wijkagent langs. Indien alles in orde blijkt te zijn word je ingeschreven in het bevolkingsregister. Zo niet, kan het gemeentebestuur de inschrijving weigeren.

Inschrijving via een referentie adres
Een referentie adres is voor mensen die geen vaste verblijfplaats hebben. Doormiddel van een referentie adres ben je administratief bereikbaar voor officiële instanties. Wie kan een referentie adres aanvragen?

 • mensen met een mobiele woning;
 • militiaren en burgerpersoneel in het buitenland en hun gezin;
 • diplomatiek en consulair personeel en hun gezin;
 • leden van het personeel van de ontwikkelingssamenwerking en hun gezin;
 • wanneer je minder dan een jaar afwezig bent voor zakenreizen;
 • wanneer je onvoldoende bestaansmiddelen hebt;
 • beschermde getuigen.

De persoon (vriend, familie, kennis) waar je dat adres laat zetten moet hiervoor toestemming geven en moet zelf zijn/haar domicilie op dat adres hebben. Je mag niet op dat adres permanent overnachten. Met het referentie adres kan die vriend/familie/kennis aantonen aan bijvoorbeeld deurwaarders en schuldeisers dat je niet in die woning verblijft. Zo kunnen ze geen beslag leggen op hun goederen. Je krijgt wel jouw post naar dat adres toegestuurd en je blijft het recht op bijvoorbeeld bepaalde uitkeringen behouden.

Daklozen kunnen hun referentieadres aanvragen bij het OCMW. Hier ga ik niet verder op in gaan omdat dit voor ons niet van toepassing is.

Wat zegt de wet over wonen in een motorhome?
Je kan een referentie adres verkrijgen om mobiel te wonen. Mobiel wonen heeft als voorwaarden dat het voertuig geschikt moet zijn om te wonen, het voertuig moet reglementair zijn en je moet een rondtrekkend bestaan hebben. Dit kan bijvoorbeeld een boot zijn maar wij gaan enkel verder in op het wonen in de motorhome. 

Bewijsstukken
Je moet kunnen bewijzen dat je voldoet aan die voorwaarden bij het gemeentebestuur van jouw referentie adres. 
Het gemeentebestuur heeft de volgende papieren nodig van de motorhome:

 • Papieren van de verzekering;
 • Rijbewijs;
 • Keuringsbewijs;
 • Kentekenbewijs;
 • Identificatieformulier van het voertuig.

Ieder jaar dat de motorhome gekeurd is, moet je het nieuwe keuringsbewijs binnen brengen. 
Om te bewijzen dat je een rondtrekkend bestaan hebt kan je de facturen bewaren van de campings, afschriften van geldopnames op diverse plaatsen, facturen van tankstations, jouw gps geschiedenis,… eigenlijk zowat alles dat kan bewijzen dat je op verschillende plaatsen bent geweest.

Waar kan ik terecht met vragen?
Een referentie adres is mooi in theorie. In de praktijk (ik spreek uit ervaring) laat helaas niet elke gemeente een referentie adres toe of zetten ze er een termijn op. Je kan best informeren bij de gemeente waar je het referentie adres wil om jouw opties te bekijken.

BRON mysimplelife.be

 

One thought on “Wonen in een motorhome…(BE) Hoe zit het met mijn adres?

 • Hallo,

  Alvast bedankt voor het interessante artikel!
  Ik vraag mij af of het mogelijk is om met een zelfbouw camper die ingeschreven is als lichte vracht een referentieadres te bekomen?
  Groetjes!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *